tantgigant

Alla inlägg under april 2011

Av Susanne Jonsson - 11 april 2011 14:26

Har gått omkring i mjukisbyxor och t-shirt i stallet alldeles nyss och hur underbart var det då!


Jobbade igår på förmiddagen fram till 12 i travstallet, 13 hästar skulle ut och få rent, spånat och fodrat och sedan skulle några in då de var på trav, inte så bra att lämna några hingstiga grabbar ute i vårtider... Vid 10 var jag redan helt slut i kroppen och kunde bara inte förstå varför! Vilar aldrig på dagarna men efter lite mat och magen när jag kom hem låg jag 45 minuter och kämpade över att inte somna.


Iväg vid 14.00 och rida hästen i sällskap av syster upp på berget med båda hästarna. En härlig skrittur trots att det småskvätte vatten från himlen. 18.00 bar det iväg och hämta hö åt ridskolan. Jag med ridskolans enaxlade Ume och så Sara & Carola med sina boogie Ume, något ton hö lär det ha blivit. In med det och sedan ut igen på ridskolan i höförrådet. Helt genomblöt av svett men ja, motion fick man!


Imorse förstod jag varför jag inte orkade med dagen igår egentligen. Verkar ha dragit på mig en lätt förkylning direkt efter att huvudvärken försvann... nacken är fortfarande stel på morgonen och idag var jag snorig och trött. Lite äcklig morgonhosta dessutom. Men stallet blev det ändå för att ta av hästarna täckena nu när det är så fantastiskt härligt väder. Kraffsade lite hår på Johan en snabbis innan han och Tina fick gå ut i hagen igen, Jollan ägnade jag lite mer tid åt och  kraffsade lite mer noga.


Stått och tagit bort en massa gegg vid utfodringen. Nu tinar det otroligt fort och det är mycket gammal skit som kommer fram underifrån. Stod nog säkert en timme och skottade gammalt hö/skit från den underliggande isen. Strödde ut lite gammalt hö som låg i häcken som de inte verkar vilja ha framför häcken. Nu var det meningen att hästarna skulle få ny bal ikväll men Johan såg så sugen ut... man är rena hulken när man vill!!! För en hösilagebal fick jag ut ALLDELES själv i halv krassligt tillstånd, HOOOOAH!


Genomsvettig och alldeles slut men det var det värt, Johan hejjade på mig sista metrarna. Tantena hade gått ner i skogen och missade våra aktiviteter så Johan stod själv och mumsade belåtet när jag åkte, höhö!


Ingen motionering av häst idag, kanske imorrn om jag är piggare. Bjuder på en bild från arkivet som jag gillar!

 

Av Susanne Jonsson - 9 april 2011 20:10

Hästen har vilat onsdag och torsdag och Sandra red henne idag åt mig. Precis vad jag behövde för att ladda om batterierna. Endast lite stel i nacken nu, ingen huvudvärk. Nu kööör vi!


Dock så har vi konstaterat att det är något som inte står rätt till i munnen på tant. Hon känns ridmässigt så otroligt fin men hon fungerade inte alls idag på 3-delat. Sandra tyckte att hon aldrig har kännts så "omöjlig", ville inte ha kontakt med bettet och blev springig och så är ju inte tant längre, från början såg hon helt OK ut men sen ville hon inte vara med längre.


Hästtandläkarn kommer inte förrän i början av maj... ska se om vi kan åka med Pernilla när hon ska verka fossingarna på Tina hos travtränare Melander, han kan det där med att raspa tänder. Åtminstone vill jag att han slänger ett getöga och känner efter och se om det är något han kan åtgärda.


För att åka och låta hon tävla den 30:e april känns ju bara som bortkastade pengar och framförallt taskig emot hästen om hon har några vassa kanter som stör.  Tar och rider på ponnyhacket framöver.


Lite bilder kan jag bjuda på ändå, hon är fortfarande lika vacker i mina ögon, älskade tant   


         


Plask, plask! Nu har vi vår i Västernorrland! Tant var glad över vattensamlingarna, hon älskar att stå och skvätta vatten!


   

Av Susanne Jonsson - 7 april 2011 17:21

Från träningen i tisdags. Många hästar, en ganska rejält stressad tant som absolut inte var nöjd i skritten och när hon är spänd åker huvudet på sned och bogarna vinglar, var jättelätt på handen men det passade sig inte ändå. Svårt att få henne att skritta bra, backade av från handen. I traven var hon väldigt fram och tillbaka så hade jättesvårt att få någon balans på henne, det syns inte så väl som det känns men ena stunden är hon på väg att bryta av eller så går hon i balans och en halv sekund senare lägger hon sig i handen och rinner iväg. På andra hästar upplever jag det inte som ett problem men ack så svårt det är på tant!   


I galoppen är hon som synes väääääldigt pigg och laddad men glad att hon fixade övningen så bra trots allt, fattningarna blir inte så vackra men hon tar dom åtminstone utan att trava iväg. Gör lite fel när vi förbereder en fattning i att bli still i mitt säte och tippar bäckenet framåt och då blir tant konfundersam och går på snedden och stannar.


Önskar innerligt att jag kunde sitta ner i traven för jag blir stabilare men ja, jag trodde Johan var en stor utmaning att lära sig att sitta ner på men den här är såklart snäppet värre, vad annars?  Kan sitta ner precis i övergångarna och traven därefter men skulle jag fortsätta så blir hon stoppad att röra sig ordentligt genom kroppen. Tänker inte sitta och förstöra några gångarter pga mig som ryttare.


Ser att jag stundvis hamnar i framvikt i sadeln men den ligger i balans före, under och efter ridning meeeeen jag har tokigt korta muskler i både ljumskar och på framsidan som jag verkligen måste stretcha. För 2 år sedan drog jag på mig olaten att dra bak skänklarna jättelångt under sommaren då musklerna var verkligen extremt korta, har fått slita något oerhört för att hitta tillbaka en hyffsad grundsits då jag placerade mitt bäcken helt fel då. Har kommit en bit på vägen men massor kvar att jobba på. Kommer liksom inte riktigt ner i sadeln där jag ska sitta, när jag rider Karla hamnar jag rätt då hon är så lätt att sitta på och det känns bokstavligt talat som om någon håller på att riva sönder ljumskarna på mig!  Men då sitter jag rätt åtminstone men smärtsamt, haha.


Av Susanne Jonsson - 7 april 2011 14:24

Är väldigt låg och stressad för tillfället pga lite olika anledningar och har en envis huvudvärk som vägrar ge med sig, stel i nacken är jag också och varför vet jag inte. Känns bra så länge jag är still men ska jag resa mig upp dunkar det som fasiken i huvudet och det svartnar för ögonen även om jag tar mig upp långsamt, något tjall med blodtrycket?


Hur som haver hade jag tänkt tagit en helt stallfri dag när vädret visade sig vara katastrofalt dåligt för någon dressyrridning med Sandra men fick vackert åka dit och plocka in djuren ändå för det verkligen öste ner regn och bara +2 grader. Jollan hade sitt fleecefodrade regntäcke men gamlingarna bara ett ofodrat. Det var uppskattat att komma in kan jag lova och glad att de står inne, nu kräksnöar det nämligen riktigt blaskig blötsnö!


Tog en jättekortis på Jollan barbacka igår i sällskap av hunden uppför Oxtjärnsbacken och tillbaka så hon fick klättra ur sig lite slaggprodukter.


Sedan slutar jag aldrig förvånas över dessa hästar... hade ingenstans längre att sitta upp då höbalen nere vid stallet är borta så knatade upp till hästarnas hage och tog bort järnstången som går att lägga ner just för att få in höbalar in i hagen. La den ner i snön, vi gick över den och in i hagen, kravlade mig upp på hästen från en bal och skulle gå ut därifrån men det tog tvärstopp vid järnstången! Hon vågar inte gå över men står med hovarna alldeles intill den, bara det där lilla, lilla steget över så hade vi kommit över. Efter ett tag av lite försök till övertalning att lyfta ett framben över börjar hon försöka stampa på stången med framhoven i ren frustration   Lyckas träffa den och blir såklart "rädd", får fram henne igen och då försöker hon döda den igen men råkar få över hoven och när hon drar tillbaka benet får hon stången i karleden och drar den med sig en bra bit tills den lägger sig snett i snön, då går hon raka vägen över och fortsätter längst vägen som om inget har hänt... ja... jag vet inte ens vad jag ska säga   


Filmen från träning kommer under dagen, har inte haft någon lust att sitta vid datorn med denna huvudvärk. Ska lägga mig och vila ett tag nu.

Av Susanne Jonsson - 5 april 2011 20:33

Kortfattat om träningen... Jollan var både ganska rejält stressad och hade massor av energi! Något enorm med energi var det i den hästen! Misstänker att det är nånting som krånglar i munnen då hon inte tar emot bettet villigt längre och idag var hon väldigt orolig i speciellt skritten, backade av alla hjälper och försökte äta upp höger stångsida, tror hästtandläkaren dyker upp i Norrland i början av maj så hon ska kollas upp då, han tyckte hon bör kollas 2 ggr per år och de kommer lämpligt 2 ggr per år hit.


Ska rida med ponnyhack imorrn en lugn sväng och se om hon blir gladare.


Återkommer imorrn med film. Lastade henne helt själv idag vilket gick kanon! Hon har varit lite tjorvig att lasta då hon från början gick över den stackare som stod på sidan om. Nu på senare tid testar hon att kliva åt sidan så lättast har det varit om man skickar över grimskaftet till den som står i transporten så man kan peta henne i sidan så hon påminns om att någon står där så har hon gått raka vägen in. Har även tränat in att hon ska backa ut när jag drar lätt i svansen.


Så efter lite träning testade jag helt själv idag. Lät henne titta på lemmen, hon gick själv upp med framhovarna och luktade lite innan hon följde med mig in i finkan. Stod som ett ljus när jag skulle stänga också. Märkte redan när vi åkte till ridskolan att hon hade massor av energi då hon gungade och stampade lite så fort jag råkade köra för långsamt...   trafikljus är inte hennes grej liksom... surtant


På hemvägen var det dock väldigt lugnt  

Av Susanne Jonsson - 5 april 2011 13:23

I eftermiddag blir det träning! Väldigt peppad!!!   

Av Susanne Jonsson - 4 april 2011 19:20

...kommer som bekant fram vid tö och den här tiden på året har Jollan det sååå jobbigt för fram kommer det otäcka monster och stora snöklumpar formas och har alla dess konstiga färger, hugaligen!


Skrittade ut på en hysterisk tittig tant som var lite i gasen för vi gick en runda ÅT FEL HÅLL! Och det är katastrof i min stora tants värld kan jag lova.   Uppför backen hemma travade vi och tränade lite övergångar och så hade nån fruktansvärd människa kastat ut ett sommarkärl i snödrivan vid ett sommartorp och jag trodde seriöst ögonen skulle ramla ur hästens huvud! Och det som är farligt måste man gå fram och kolla in, min lag som verkligen ska hållas. Hann stanna 4 gånger till innan vi kom hem men sista övergången blev otroligt bra, red på fullcheekbettet igen, lite tjaffsig men fullt acceptabelt så att säga om man jämnför med förr i tiden.


Ända in på stallplanen var hon tittig, uuuäk gräskanterna har ju börjat tina fram! Lääääskigt!


Hade en jättemysig stund innan ridturen, hon är så go och harmonisk och likaså är jag, helt fantastiskt. Måste köpa ny ryktsten bara, den gamla har avverkats ganska fort. Undra varför  


Myser på stallgången

 


Tant står duktigt och väntar medan jag släppte ut de andra två djuren i hagen.

 



Av Susanne Jonsson - 2 april 2011 22:32

I min stackars tumme! Halva nageln är blå... lyckades fastna med tummen väldigt olämpligt i transporten när vi skulle lasta ur, att jag ens lyckades få in tummen där och det gjorde så ont så jag inte tänkte på att liksom öppna själva låsningen igen till lemmen där jag fastnade utan droooog loss tummen. Ja ja, tur jag hade Neron i transporten för hade nog vrålat i högan sky annars. Neron är en liten nervös typ så hade jag vrålat hade han nog flögit ur genom dörren framtill i rena förskräckelsen.  


Det som inte dödar det härdar säger man och det stämmer! Men tycker lite synd om mig själv ändå, min sambo han skrattade och drog några skräckhistorier att jag kommer tappa nageln   En av mina största fobier kanske blir sann?!? Jag tycker det är så äckligt när jag ser bilder på andra som tappat naglarna, får rakt av ont i magen, så hur ska det gå om min trillar av...  *gnäll*


Sambon är borta hos kompisar och festar, ska som sagt upp och jobba imorrn så roar mig med att titta på lite gamla filmer och kommer alltid på mig själv över att jag bara sitter och ler när jag tittar på filmer med Johan. Jag kommer alltid ihåg känslan jag hade när dom filmades. Här är en film från förra årets derbyhoppning! Johan är ju en sån där travare som har svårt för galoppen. Vi har väl egentligen aldrig utfört något med riktig stil och elegans men fantastiskt roligt, det har vi ändå!   De flesta känner Johan, jag tror faktiskt jag aldrig har hört något illa om honom, även om han inte har någon vidare ridhäststil men han har ett stort hjärta och det syns att han kul!


Den här filmen är exemplarisk - häst och ryttare som har roligt, på sitt egna sätt utan att känna att man måste passa in! Just som vi vill ha det.  19-åriga turbogubben vars öron man älskar att sitta bakom, spikade!


Ignorera att dumma piloten inte visade han plankhindret innan start där han vägrar, farbror är halvblind på vänster öga och är lite skeptisk emot vita hinder så han vågar inte riktigt hoppa, tycker att hon som sitter på borde veta bättre efter alla dessa år, skäms kvinna!

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15
16
17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< April 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Länka


Ovido - Quiz & Flashcards