tantgigant

Alla inlägg under april 2011

Av Susanne Jonsson - 19 april 2011 14:09

Jag lever!!!


Nog trodde jag att Johan skulle tycka det var kul men han har bjudigt på små stegringar, full Johan-galopp, hopp, nästan bock och lite andra tokigheter! Jag hann knappt med att hoppa själv, så fort gick det!   Men så roligt vi har haft, jag blir alldeles lycklig när jag rider den hästen.   


Den gamle håriga räven, han skiter fullständigt i att han är 20 år. Det här kan ju som bli spännande på derbyt...   


Nu ska det laddas om för träning med Jollan! Dessutom gjorde vi vår på riktigt idag då broddarna rök! Äntligen!


         

Av Susanne Jonsson - 18 april 2011 20:30

Blir träning imorrn på ridskolan så fick hitta på något lite mer krävande med tant så hon inte har fullt lika mycket energi som förra gången   


Fick sällskap av Pernilla och Tina också. Red emot oxtjärn för att nyttja den lätta uppförsbacken som sträcker sig en bra bit till första vändplatsen.


Har gett mig sjutton på nu att rida mer på 3-delat så drog på hon remontgrimman som knappt räcker till hennes x-full skalle, haha. Ser lite roligt ut när spännet är allra, allra längst ut. Har fått göra ett extra hål för att det ska passa. Har inte ridigt med den på länge så kunde vara spännande. Bridongbettet på och sedan red vi iväg. Hon blev bra sur i skritten men var jag bara stilla i handen och red henne trots att hon trippade omkring med huvudet på sned så sökte hon ganska snart ett trevligt och lugnt stöd. Travade lite uppför den branta backen och hon sökte sig jättetrevlig i form, kunde t.om sitta ner riktigt bra tills jag fick en hostattack   Rethosta så det heter duga...


Väl där uppe tog vi galopp direkt. Tina fick ligga bakom och hunden framför... bära eller brista. Tänkte att vi kunde tjaffsa lite med högergaloppen först så den var avklarad men hon tog den klockrent och rullade på i avslappnad rund galopp i en låg arbetsform, trodde jag skulle trilla av hästen i rena förvåningen! Var superladdad när vi vände hemåt igen och kunde inte ta ett skrittsteg men ignorerade henne helt enkelt, det känns inte som någon idé att försöka bemästra henne när hon gör så, känns som om det förstör mer än gör nytta. Vände uppåt igen och en klockren vänster galopp. Blev lite piggare den här gången men lugnade sig väldigt snabbt och gick in i samma arbetsgalopp igen. Så fin!   


Hoppade av efter galoppen och gick med henne hemöver. När vi var nere från berget hoppade jag upp igen och travade sista biten och jisses så fin hon var! Hon kändes nöjd utan att vara matt, hoppas det blir perfekt inför morgondagen. Har inte bestämt mig ännu för vilket bett ja tar, hon blir ju lite nervigare när hon är bland andra hästar.


Hur som haver, hann inte med någon film idag från lördagen. Tror jag hoppar över den för det är inget roligt att titta på ändå.

Imorrn ska faktiskt Johan få komma ut och hitta på något skoj på förmiddagen, vad det är får ni se då   Känner jag honom rätt kommer han bli jätteglad!


 

Av Susanne Jonsson - 17 april 2011 17:09

Skulle egentligen inte motionera tant nånting hade jag tänkt men vädret var så underbart med strålande sol så kunde inte låta bli att ta ett litet dressyrpass.


Hade en trevlig utekväll med sambon och lite annat folk på fredagskvällen/natten. Intog en del jäger hemmavid som ett försök att få halsen på bättre humör. Jägermeister är i grund och botten faktiskt hostmedicin och banne mig! Halsen var fin som snus dagen efter. Dock fick jag något slags astmaanfall när vi gick hem, jag har inte ens astma så det blev en mindre trevlig upplevelse. Gick så bra hela kvällen, dansade en hel del utan problem men sista biten hem uppför våran mördarbacke tog det stopp. Det var väl lite tur att sambon har astma så efter 3 mediciner släppte det.


Men det som inte dödar det härdar... skulle då inte rida hästen nånting pga detta... men ja som jag har nämnt tidigare har jag så svårt att bara ligga hemma och kurera mig.   Spelar ingen roll hur sjuk jag är, har fortfarande djur att ansvara över varje dag.


Tant Jollan då. Ja usch vad fin hon var! Jag hade svårt med sitsen när hon började röra på sig ordentligt, tur att inte kameran registrerar mitt pustande och stönande där uppe.  Kameran dog såklart vid första traven vilket stör mig otroligt! Hon gjorde två jättebra galoppjobb med fattningar från trav och det var minsann jobbigt, tränade på rakt spår i galoppen och det börjar sitta riktigt bra bara hon är avspänd. Flög som en vante i traven efter galoppen i vanlig ordning, vaaaaarför köpte jag mig inte en häst som åtminstone är liiite behändig att sitta i sadeln på??   Fick en riktig trevlig och avslappnad trav, det var viktigt tyckte Lotta Månsson att hon verkligen får slappna av i trav igen efter galopperna.


Men det var sista biten hem som hon var riktigt ruskig att sitta på! Då kunde jag sitta som ett smäck i sadeln. Samma känsla som jag hade den dagen jag red barbacka. Gick att rida alla tempon i traven, från samlad trav till fina ökningar bara för sätet. Stadig i bettet och avspänd i kroppen, suck... vilken häst hon är ibland   Den korta filmen får jag bjuda på imorrn. Ska åka och kraffsa päls på tant nu.


Päls var'e här!

 

Av Susanne Jonsson - 15 april 2011 21:51

Någon som har ett SVART KOPPJÄRN till salu?   

Av Susanne Jonsson - 15 april 2011 21:12

Våra underbara djur, de ger mig så mycket glädje! Syster jobbade så tog Johan på en körtur med Jollan på släp bakom själv för första gången och vad ska man säga, vi är så trygga och harmoniska med varandra så jag bara satt och njöt heeeela turen.


Johan på långa tömmar, han vet vägen, Jollan snett bakom vagnen med lågt huvud och såg så nöjd ut. Tog en sväng till Johans favoritväg. Kommer joggandes runt en kurva och hör att någon avverkar med motorsåg. När vi kommer ut på rakan igen så faller ett träd alldeles på andra sidan diket på högersidan där vi travar. KNAK BRAK och så en orangeklädd gubbe som stökade omkring. Johan bara tittar, saktar av och går förbi med en halvt sovande tant på släp. Har man säkra hästar då? Hejjade på gubben och fortsatte. Våra duktiga djur.  


Johans favoritväg som sagt... 3 ganska branta backar efter varandra med lite raka platåer mellan varje. Det säger alltid vrom, vroooom och VROOOOOM uppför dom!   Men alltid med lugn trav mellan backarna.


Blev en bra slagg åt tant och Johan blev bara lite varm i kläderna. Väldiga nöjda gamla djur. Förhoppningsvis är gubben lite gladare efter idag.   

Av Susanne Jonsson - 15 april 2011 09:26

Alla borde läsa detta, framförallt se på filmerna! För det är så många som sitter och rider på detta sätt och det är riktigt sorgligt.


http://qodrofenia.bloggplatsen.se/2011/04/14/5105502-battre-sent-an-aldrig/


För övrigt är jag fortfarande inte så mycket bättre i halsen. Hostar äckliga slembollar men funderar på att sela på Johan dem lätta vagnen och ta Jollan på släp som slagg efter gårdagens hårdare pass för henne. Johan har sett lite ledsen ut på sistone, har nog det väldigt jobbigt med pälsfällningen. Han har tappat lite hull som han alltid gör trots fri tillgång och kraftfoder men de senaste åren har han hållt sig i den vikten och sedan gått upp igen. Älskade gammelfarbror, saknar nog att få komma ut då han mest står i hagen just nu. Tar nog hans favoritrunda och så får han bestämma själv om han vill trava eller inte, då blir han nog glad   


Bara han fäller bort det värsta nu från början ska jag börja rida honom lite mer själv inför derbyt. Hittade ju som sagt några inbjudande björkstockar när jag red Jollan häromdagen! Det skulle vara väldigt uppskattat om jag känner gubben rätt   


     

Av Susanne Jonsson - 14 april 2011 13:32

Ja, man mår så otroligt bra i själen när man får komma ut i dessa marker. Trots den envisa halsontet. Strålande sol, säkert närmare +13 grader nu mitt över dagen i skuggan. Mysig träningsväg med perfekt underlag och så 3 repor i galoppbacken, det här var min jobbvardag under hela förra sommaren, inte så konstigt att man var så vältränad, haha! Till vänster finns en sidoväg som inte är öppen just nu där man travar ner i ganska friskt tempo, gör en 8-volt i skritt längst ner och sedan är det full rulle uppeför! För travhästarna är det fullt normalt att gå 2+2 till en början tills det sedan ökas till t.ex 3+3 och 2+2+2. Man tar varannan galopp och efter varje repa (2 galopper) så skrittas de fram och tillbaka till träningsvägen och sedan kör man igen innan man vänder hemåt och travar i friskt tempo hem.


Tanterna tyckte det var lajbans!!! Jollan var väldigt pigg och hade inte alls tid att egentligen skritta. Fick ta en av vardera galopp på vägen hem också. Fick en trevlig högergalopp men efter ett tag drog hon iväg lite och istället för att använda sitsen tog jag en för skarp förhållning och då bröt hon av. Jättetrevlig längre vänstergalopp där jag kunde lätta av och få henne djupare och lägre i formen, rullade på där jättetrevligt tills hon fick syn på en jättemördar-snöklump i diket och drog på en grisnit! Svävade förbi den i trav väldigt graciöst. Toka!   


Gunnar hittade lite vassa kanter som han putsade ordning, var mest på vänster sida. Hon kändes normal i munnen när jag red så jag hoppas det var något som störde henne, ska testa med 3-delat igen bara jag får hem dom förhoppningsvis 2 bettstorlekarna jag har beställt från Lantmagasinet. Ett 12,5 och ett 13, tror visserligen inte att 13 finns dock... 13,5 var uppenbarligen för långt när vi testade ett med rörliga ringar. Känns skönt att tant äntligen har fått göra av med all energi ordentligt.   Har inte såna möjligheter här hemma just nu med tjällossning.


Tanterna ser rakt av ut att njuta i hästbussen med sitt hö efter motionering och avsvampning.

  


Lite vinglig filmning på mig och tant i våran sista galopprepa. Har man ljud på och höjer volymen så får man veta varför det blir så hackig filmning   

Av Susanne Jonsson - 13 april 2011 09:33

Suck? Sjuk ändå... så less då jag är en sån som inte har ro att vara sjuk! Även om jag inte jobbar nånting just nu så bara går det inte, jag är en alldeles för aktiv människa för sånt.


Kom ut på tanten igår en sväng och kunde äntligen rida i snön lite! Skaren har försvunnit och just nu är snön mer som vatten än någon fastare massa. Gick runt till ridplanen och harvade runt några varv i skritt innan vi gick skoterspåret tillbaka så tant fick lyfta ordentligt på fossingarna och få upp lite puls. Första gången jag gick där då de har rensat bort en massa sly i höstas så de kunde ha ett litet motionsspår där också för någon löptävling som var i sensomras. Hur mysigt som helst att gå längst Kramforsån som är fylld till bredden. Sista lägdan upp till vägen hade de fällt 2 större träd och jag kan looova att dom var mycket inbjudande att skutta över! Tyvärr låg det lite mycket sly kvar för att jag skulle våga hoppa med tant men jag hoppas de lämnar allt så vi kan fixa till emot sommaren. Faktiskt så är det vi som har arrendet på den marken men vi använder det inte, har tillräckligt med bete ändå.   


Tant får stå idag, är inte alls så pigg som jag vill... imorrn kommer vi förhoppningsvis iväg och kollar upp tants tänder.

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15
16
17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< April 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Länka


Ovido - Quiz & Flashcards