tantgigant

Alla inlägg under november 2010

Av Susanne Jonsson - 22 november 2010 21:13

Friska -16 grader visade termometern vid 7.30 imorse, hurv å burr!!! Masa på sig en massa kläder och ge sig av emot Sollefteå för idag provred jag det nya lilla projektet Stjärna! En häst jag ska träna ca 1 gång i veckan och utbilda och jag är redan förtjust! Trots att hon fick mig av ryggen hennes  Maken till fräckhet och komma och tro att man får ställa krav bara sådär sa damen och gjorde två vackra luftsprång och det var jag minst sagt inte alls beredd på och senast jag satt på en häst som gjorde liknande var nog bockande Prinsen, runt år 2002? Pållar som sparkar bakut är mer min grej (Mango-maniac!)


Stjärna är helt ur kondition och outbildad men hon visar en mycket trevlig inställning och till min förvåning var det en KALLBLODSTRAVARE och inte en nordsvensk brukshäst som jag först trodde, det är en stor och rejäl dam minsann! Testade lite extra idag för att se vad det är för pålla och hon flyttar faktiskt lite för skänkel och flyttar bogarna jättebra. En trevlig egenskap är att hon hellre stannar upp och tänker till än tvärtom - tar fart framåt. Det var det vi pysslade med idag + gå fram till bettet och testade lite trav.


Jo Stjärna

ljusbrunt sto f.2000

e.Rigel Jo u.Stjärngnista ue.Listjärn

ostartad på travet

  


Stjärna kommer att jobbas i skritt och tyvärr är skritt ofta väldigt bortglömd och underskattad. Både som stärkande gångart och fettförbrännande. Låter de här två bilderna tala för sig själv vad nyttigt och givande det är att bara vara ute och skritta i naturen! Här är två bilder, före och efter. Hjälpte min vän att rida Prinsen från november 2005 till maj 2006. Enbart skrittarbetad i skog och mark och utnyttjade snön som extra styrketräning, från extrem övervikt till välmusklad och bra hull på 6 månader trots att han gick på fri tillgång av hösilage under hela perioden. Han ser lite bukigare ut än vad han är på efter-bilden då han står i nedförsbacke med en stor klump på ryggen   


Prince Best

f.1990 d.2007, vila i frid älskade vackra Prinsen, död pga tarmvred

e.Dävert 1722 u.Nancy Best ue.Bestmin (korsning kbl travare/nsv bruks)

     


Usch han är så vacker så det nästan gör ont att titta på efter-bilden... han kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta den jädrans drummeln. Han började jag rida redan 2002 tror jag allt, en bockande tok och mentalitet som ett ånglok. Det blev någorlunda hyffs på honom till slut efter att åren gick men lika bufflig och odräglig till sättet var han ändå, men sån var han    en bild till... bara en till...


  


Jo men till min tant då! Vi ska träna imorrn så vi tog en sväng mot Peuravaravägen (hur många vrickade tungan??) och jobbade mycket i trav, mycket trevlig häst! Blev en längre galopp sista biten upp på berget i rund och trevlig form. Lite eld i baken på vägen hem men gick att jogga några bitar och halva backen hem då det gick att lägga ner henne i en lite lägre mer avslappnad form. Fiiiiin häst   Hon blev så trött i knoppen att hon nästan somnade medan vi väntade på att syster skulle sela av farbror Johan. Känns skönt att vi just idag har börjat att stalla in dom när det blev så kallt (vattnet fryser). De uppskattar nog en box mellanåt. Hoppas de passar på att ta sig en ordentlig tupplur i spånet.

Av Susanne Jonsson - 21 november 2010 17:40

Ingen hästeri blev det idag! Har fått lite annat gjort och så har jag tagit en dragtur med hunden men får nog låna till mig en spark eller liknande annars kommer jag slå mig gul och blå! Kommer man susandes i nedförsbacke i full vovvegalopp och ett obefintligt gruskorn gör så att ena skidan näst intill kör fast i väglaget jag då var det nära att jag for i backen med dunder och brak!   Svettades som en gris och vaderna skrek när vi nästan var tillbaka till bilen och hunden då? Hon drog inte en enda suck... Så fort hon släpptes loss från den stora flåsande klumpen skenade ut på en snötäckt lägda och fick damp! Jo jo... mobba den utan kondis, gör det bara!   


Blev så full i skratt när jag kollade på filmen med Sandra och Jollan. Varför kollar man bakåt när hästen bajsar? Man känner ju igen "känslan" men liks förbannat vrider man på huvudet för att snegla bakåt för att bekräfta - jo hästen bajsar!   

Av Susanne Jonsson - 20 november 2010 18:59

Idag blev det mer seriöst då Sandra (http://sandrabystroom.blogg.se/) gjorde en uppsittning på stora tanten! Helt perfekt att ha hon ridandes på min då hon har en betydligt bättre sits och styrka än vad jag har så där kommer inte tant undan minsann!


Kramfors-ån har bestämt sig för att börja frysa till en aningens och det BRAKADE rejält mellanåt så lite spooky blev Jollan alltid men är väldigt imponerad av hennes jobb trots detta! Här har vi en pålla som kan göra en höna av en fjäder nämligen...


Fortsätter dressyrjobbet med takt och bärighet. Takten har faktiskt blivit riktigt bra har jag konstaterat och hon orkar hålla ihop traven mer än tidigare i höst. Högerbogen vill hon fortfarande trycka inåt och vara utåtställd men några steg fixar hon det också ibland! Galoppen var också mycket trevlig idag må jag säga   Inget avancerat jobb, påtar på med öppnor i skritt när vi rider ut istället för att nöta det på "banan" så kör vi mer travjobb istället.


Av Susanne Jonsson - 19 november 2010 20:17

Skulle göra något mer seriöst med Jollan idag men det blev en kort, kort barbackatur i sällskap av Johans medryttare istället. Men lite jobb blev det, jobbade hon på kort tygel uppför Oxtjärnsbacken, pigg!!!


Nu ikväll har jag och min sambo Roger utgångskväll på stan! Sitter och lyssnar på Ständut Blakk nu på Spotify. Ett band från Östersund som vi har haft turen att få se live och jäklar vilket drag de kan få till! De spexar och lirar bra musik med bl.a fiol och härligt rockigt bl.a. Rekomenderar Beethovenmedley, Can-Can, Sääkenjärvi Polka och många fler!


Skulle ni få möjligheten - upplev dom live!!!   

Av Susanne Jonsson - 18 november 2010 14:38

  


Då Driva har varit lite orolig så blev det en heldag med henne igår istället för att motionera tanten. Måste prioritera mitt lilla ruffs också. Promenad på stan först i sällskap av syster och våran brors schäfer Atlas. Mitt på dagen blev det till att dra fram trickskidorna igen och JÄDRAR vad det gick!!! Nu när vi var ensamma hade hon 100% fokus på jobbet och full vovvegalopp neröver backarna går fort!  Har fått ett snickarbälte av gubben nu och fixa en längre lina och ta stavarna nästa gång så vi kan ge oss på mer raksträckor och uppförsbackar nu när hon visar att hon tycker det är jätteskoj att dra! En till promenad på kvällen blev det med kompisen och hennes schäfervalp Candy, sedan hade vi en mycket nöjd och trött hund. Det förtjänar hon!


Hur som haver... som om jag inte fick nog med fart igår var det dags igen! Tant har stått i 2 dagar och tog en körtur med tungvagnen och kompisen med. Syster och Johan tog den lätta vagnen och så 2 hundar med. Nog för att jag misstänkte att hon kunde vara lite pigg men hon var galet pigg!!! Släpade på oss genom skogen i snö och när vi väl kom ut på vägen där vi kunde köra några kilometer innan vi vände och körde tillbaka. Hon skulle inte skritta, no way! Traven bortåt var trevlig i en bärig form men på vägen tillbaka så sög hon tag i utrustningen och sista längre backen så nästan ylade hon Släääääääääääpp mig!


Det är faktiskt första gången hon låg så på bettet och ville springa fort i trav framför vagnen utan att bli ihoprullad och stark/spänd. Nu hade hon huvudet halvhögt och låg fint på bettet och bara ville sträcka på sig och ja... då säger jag inte nej! Skrittade snällt genom skogen men väl ute på vägen igen var det samma sak, tant SKULLE trava och då är det bra att bo nästan längst upp i en 2 km lång backe   Inte ens halvvägs så var det nån som blev ganska sliten och lyssnade mer än gärna till rösten och skrittade lugnt resten av vägen hem.


Hon har kondition!!! Kanske man kan sätta sig upp imorrn   

Av Susanne Jonsson - 16 november 2010 16:37

Jollan har en mycket välförtjänt vilodag och hon såg ut att njuta av -7 grader och STRÅLANDE sol, härligt! Lånade Tina idag och red en sväng, vädret var alldeles för underbart för att inte rida i! Blev mest skritt och lite travövergångar och 2 galopper på vägen hem.


Hiss / Diss inlägg kör jag på när jag hittar nånting som är värt att uppmärksamma och det har jag nu.


Jag HISSAR plaststigbyglarna! Förstår inte hur en ryttare som ger sig utanför ridhuset vintertid klarar sig utan dom här finurliga stigbyglarna. Metall leder som bekant kyla vilket gör plaststigbyglarna otroligt härliga att ha på vintern. Jag har dessutom köpt till säkerhetsbyglar så jag kan ha vilka skor jag vill utan att riskera att fastna med foten!


En riktigt fet DISS till dom som inte vinterskor sina hästar i tid! Det är fantastiskt... Stockholmarna blir lika överraskade varje år av första snön och får trafikkaos och likaså verkar vissa hästägare bli lika paff när det fryser till och blir halt. Att man sedan tar ut hovslagaren i efterhand stör mig inte alls men när det kommer mer och  mer snö och häststackarn fortfarande går med blanka sommarskor, ja då blir jag förbannad! Är man inte mer rädd om hästen än så?! SKÄMS!!!

Av Susanne Jonsson - 15 november 2010 18:04

Behöver bli av med lite kraffs som vi inte använder! Är det något som är intressant är det bara att hojta till!


Förutom det som finns här nedan har vi:


Thiedemantygel svart 50 kr
Pannband
svart ponny/cob läder 10 kr
Sadelgjord, svart, 130 cm (ej läder) 50 kr
Gouge hjälptygel Stl cob 50 kr


Svart huva Stl ponny/cob 20 kr

Svart ponnyträns, körhuvudlag = platta remmar 50 kr

  


Svart pullarträns Stl Cob med flätade tyglar Vita sömmar med fint mönster! 200 kr SÅLD

  


Westernträns Stl full med tyglar, londonfärgat, 100 kr

Achenträns, svart med stenar, Stl full 100 kr

  


Allroundschabrak Stl Full, 30 kr st eller 50 kr för båda

     


Tvådelade bett med rörliga ringar. 12,5 och 13 cm, 30 kr st eller 50 kr för båda

Senskydd från Jacson Stl full, 100 kr



Av Susanne Jonsson - 15 november 2010 15:21

För en gångs skull har jag humöret på topp och allt känns inte så jävligt idag. Har just skickat iväg en ansökan om ett jobb jag verkligen hoppas på men jag får tvinga mig själv att inte ha några förhoppningar, som vanligt. Verkar ha sålt min Min Häst-samling som ligger och skräpar = 1000 kr rikare! Min älskade hund är mitt allt, hon märker direkt när jag är nedstämd och kommer och trycker in nosen under armen och tittar länge på mig med sina djupa underbara ögon och stora leverfärgade nos, man kan helt enkelt inte vara ledsen! Hon älskar snö och far omkring som en riktig pajas, vem kan inte le när man möts av den stora näsan!


     


Var det inte hunden som fick mig glad så är det mina stora bruna tant! Som slagg efter gårdagen fick hon gå ett lättare dressyrpass för att få bort slaggprodukterna ur musklerna. Fokus var bara på balansen och stretcha ut musklerna i en bärig form i alla 3 gångarter och fy klåen säger jag bara! Vilken häst! Idag var vi bruna båda två!


        

  

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16
17
18 19 20 21
22
23
24 25 26
27
28
29
30
<<<
November 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Länka


Ovido - Quiz & Flashcards