tantgigant

Direktlänk till inlägg 28 november 2010

Amerikansk travare

Av Susanne Jonsson - 28 november 2010 18:56

Hade lite tid över nu innan det blir film- och myskväll med min sambo. Tänkte börja med rashistorian på våran störst utbredda travras, kommer att fortsätta med den franska och ryska travaren och därefter ta upp lite om orlovtravare och norfolktravaren. För ni vet väl om att rysk travare och orlovtravare inte är riktigt samma? Sedan kommer kallblodsraserna!


Amerikansk travare (standardbred)


Under mitten av 1700-talet började man planera avel av travhästar i USA då många hästägare ofta hamnade i bråk med varandra och tävlade med sina hästar och vagnar genom städernas gator vilket såklart var mycket farligt för allmänheten. En avel inriktad för travsport skulle få bort de livsfarliga tävlingarna samt utveckla en häst som kunde mäta sig med de snabba ryska orlovtravaren och den engelska norfolktravaren.


År 1780 kom en skimmelhingst till världen, någonstans i England. Denna hingst var fallen efter den stora vita hingsten English Mambrino och undan ett svart sto efter hingsten Turf, vars namn är okänt. Den här hingsten kom att få namnet Messenger. Han mätte 160 cm i mankhöjden oc h tävlades i galopp från att han var 3 år till 5 års ålder med stor framgång. Hans historia är okänd efter det fram till efter 2 år och 6 månader då han anlände till Philadelphia i USA den 6/5 1808. Där började han betäcka inhemska ston som bl.a Morganhästar, kanadensiska pacers och Narragansett pacer. De båda pacer-raserna hade sina rötter både i spanska passgångare kallade Jennet-hästar som förts in i USA med conquistadorerna efter upptäckten av Amerika samt även engelska passgångare. 600 avkommor har han fått men många påstår att han fick ända upp till 900 avkommor! Det engelska fullblodet hade precis utvecklats och många av fullbloden hade en stark travlinje i sig genom norfolktravaren som använts i utvecklingen av rasen.


Vackra Messenger xx

  


Avkommorna gick löp i galopp, blev goda rid- och körhästar och så även mycket goda avkommor som travade bra. Messenger var känd för sitt hårda temperament och han dödade även sin skötare när de anlände till USA då han reste sig på bakbenen och slog in vänster framhov på sin skötares huvud. Hans hårda temperament ska även ha ärvts till hans avkommor. Messenger dog den 28/1 1818, hela 28 år gammal!


1849 föddes Hambletonian 10 som hade Messenger som farfarsfar. Fadern Abdallah 1 var nog den värste av Messengers eftertraktare. Han hade ett fruktansvärt hårt temperament och dagens temperamentfulla hästar kan inte jämnföras med den tidens hästar! Modern Charles Kent Mare var dotter till Bell Founder som i sin tur var en direkt ättling till den mest framträdande norfolktravaren Old Shales. 1926 instiftas Hambletonian Stakes till minne av hingsten och är USA:s största lopp.


Hambletonian, här avbildas han också mer eller mindre sjövild

    


Hambletonian var inte speciellt vacker men riktigt stark och även om han aldrig tävlade blev han klockad på en bana under ett provlopp och travade en engelsk mile på 2 minuter och 48,5 sekunder. Just det amerikanska namnet ”standardbred” kommer från ett standardkrav beträffande hastigheten på en engelsk mile (1609 m) för deltagande i tävlingar. John Wallace etablerar denna standard 1879 och kravet är engelska milen på 2 minuter och 30 sekunder.


Hambletonian avlade fram inte mindre än 1335 föl mellan 1851 och 1875 (död 1876) och alla dagens amerikanska travare kan gå tillbaka till Hambletonian och Messenger genom Hambletonians söner George Wilkes (f.1856), Happy Medium (f.1863), Dictator (f.1863) och Electioneer (f.1868).


              Electioneer                                     Dictator

         


           Happy Medium                             George Wilkes

    

 

Klassiska amerikanska linjebildare

● McKinney (US) född 1887

● Axworthy (US) född 1892

● Bingen (US) född 1893

● Peter the Great (US) född 1895


Tidiga amerikanska giganter

Scotland (US) född 1925

● Volomite (US) född 1926


Tidigare amerikanska linjebildare i Frankrike

● The Great McKinney (US) född 1922

● Sam Williams (US) född 1922


Efterkrigstidens amerikanska linjebildare

● Victory Song (US) född 1943

● Rodney (US) född 1944

● Star’s Pride (US) född 1947

● Florican (US) född 1947


Moderna amerikanska linjebildare

● Noble Victory (US) född 1962

● Nevele Pride (US) född 1965

● Speedy Crown (US) född 1968

● Super Bowl (US) född 1969

● Arnie Almahurst (US) född 1970

● Valley Victory (US) född 1986


Travsporten började organisera sig i USA under 1870-talet med bildandet av National Trotting Association år 1871 och därefter bildades American Trotting Association 1887 för att dessa två slutligen förenas under United States Trotting Association. Stamboken för den amerikanska travaren startades 1871 och denna kallades Standard Bred Sires and Dams.


Den amerikanska passgångaren kommer från en annan linje än vad travaren gör. Passgångaren finner sitt ursprung i Narragansettpassgångare, en ridhäst som försvann 1850, och från Canuck från Franska Kanada. Travaren började i öst men den stora tillväxten av passgångaren var i mitten av västra USA och i södern och då speciellt i Ohio, Indiana, Kentucky och Tennesse. Innan passgångaren blev populär under sent 1800-tal var det en föraktad häst. I Sverige finns det inga löp för passgångare men blodet rinner i våra svenska hästar via den amerikanska travaren, därför är det inte alls ovanligt att många travare kan visa upp en form av tölt och pass. Vad många inte vet är att den amerikanska varmblodstravaren är en av raserna som var med och skapade gångartshästarna American Saddlebred och Tennesse Walking Horse.


  


Elit-hingsten Zoot Suit (f.1973 d.2005) har pacer-blod på mödernet vilket visar sig på många av hans avkommor. Detta kan vara intressant att veta om man söker sig en ridhäst. Att ge sig in i rashistorian och lära sig om olika linjer. T.ex Zoogin som är efter Zoot Suit ger ofta avkommor som har svårt med takten om man vill ha den som ridhäst och Zoogin är även känd att ge avkommor med dåliga framknän. Dock har de ofta ett mycket gott lynne. Den amerikanska travaren är byggd på en grund med mentalt skarpa hästar och de finns fortfarande linjer som är kända att ge skarpt som t.ex Star’s Pride och Nevele Pride.


Vill man korsa sitt varmblodssto bör man ta sig tid att lära sig om sitt stos stam. Där bakom kan det dölja sig allt från sylvasst till veka linjer men även defekter som då t.ex dåliga framknän.


Några hingstar som på rak arm kan lämna svårare avkommor är Tap In, Wall Street Banker, J.R.Broline, Armbro Goal, Defi d’Aunou m.fl Nu lägger man såklart inte alla avkommor i samma fack. En bra tävlingshäst har ofta ett skarpare humör, lite jävlar anamma helt enkelt!

 
 
Q

Q

30 november 2010 01:00

Jisses vilket inlägg !!Vad duktig du är..Kan du tar reda på var knas härstammar i från längre bak?
Och föresten Mellis heter In Between sök stammen på stc..Du får ta vilken bild du vill =)Tänkte till häststam.com

http://qodrofenia.bloggplatsen.se

Susanne Jonsson

30 november 2010 08:02

Finns hur mycket som helst att ta upp egentligen men får nog hålla mig till själva uppbyggnaden av raserna för att inte skena iväg helt *S*

Beror lite på vad du menar med härstammar ifrån? Hingstlinje?

Har lagt in Mellis nu, ska kika efter bild sen :)

 
Q

Q

30 november 2010 14:06

Ja jag menar hingstlinjen .Speedy Crown Har han ju där baki nånstans men sen vet inte jag så mycket mer faktiskt.

http://qodrofenia.bloggplatsen.se

Susanne Jonsson

30 november 2010 14:55

Hingstlinje är Happy Medium och detsamma gäller morfar Delvin Kosmos via Speedy Scot. Eller ja egentligen är de första 4-leden faktiskt från samma linje. Mormorsfar A.C's Viking går också ner till Happy Medium via Hoot Moon och mormorsfar likaså fast via Speedster (som är pappa till Speedy Scot)

 
Q

Q

30 november 2010 20:27

Så om jag fattat det rätt är det Hambletonian Som ligger längre bak på knas alltså? Fy fan jag är så totalt bortkollrad på travsidan xD Jag sökte på Happy medium på blodbanken och det var tvärstopp där vid Hambletonian.Hur var hästarna framför i tempramentet undrar jag?Vet du?

http://qodrofenia.bloggplatsen.se

Susanne Jonsson

1 december 2010 09:03

Ja Hambletonian är ju stamfadern så alla har honom längst bak :) Här har du hans stam:

http://www.allbreedpedigree.com/hambletonian2

Inavlad skulle jag inte kalla honom men rejält linjeavlad på framgångsrika linjer men vad jag vet är det bara Star's Pride-linjen som är skarpare av dom där. Speedy-Crown (e.Speedy-Scot) har jag personligen aldrig hört något ont om.

Inavlad är när man använder samma ston och betäcker stoavkommor med deras pappa, syskonparningar bl.a Som t.ex denna

http://blodbanken.nu/servlet/GetBBData?trotter=39865&breed=cold&lang=swe

Temperamentsmässigt så kan jag tyvärr inte säga så mycket mer än att Florida Pro har gett skarpt.

 
Q

Q

30 november 2010 20:34

När jag sitter och tittar på blodbanken längre bak så verkar min häst verkligen typ gravt inavlad..Inte konstigt att han är som han är =S Jag hittar linje avel så himmla många ggr.

http://qodrofenia.bloggplatsen.se

 
Lisa

Lisa

1 december 2010 22:47

Hej vad roligt att läsa om travarens bakgrund. Vet du något om min häst? Early Breeze heter han. Född -97 e:Smokin Yankee u: Windsurfing ue:Nevele Pride. Lite speciell herre med bestämda åsikter om hur livet ska vara men tar man honom rätt så är han jättesnäll =)
lisamalm@live.se

http://triggerpunktsoperation.bloggplatsen.se

Susanne Jonsson

2 december 2010 08:15

Kul att det uppskattas :) Vet inte riktig vad du vill veta? Pappan Smokin Yankee är Elit-premierad. Morfar Nevele Pride behöver nog ingen presentation då han var en kanon både på banan och i aveln men skarp, Nevele-Pride's linje är en av dom som kan lämna skarpt men det beror helt på. Hans son Pershing är t.ex känd för att ge otroligt lugna avkommor. Nevele Pride hittar vi även bakom mormorsfar Bonefish, men Bonefish är också en hingst som lämnat mycket med gott temperament. Mamman Windsurfing har lämnat 3 startande av 5 i startbar ålder, 2 är för ung än. Latitud född 2004 har sprungit in över en miljon och verkar vara en riktig duglig tävlingshäst! Mormor Outrigger har lämnat några hyffsade avkommor. Baltic Speed sägs lämna en hel del "idioter".

 
Lisa

Lisa

2 december 2010 08:34

Ja Nevele Pride har man hört en hel del om. Vet du något om Early? Jag vet bara att han gick på travet till -05 sen har han varit ridhäst. Jag köpte honom från Östersund. Har försökt hitta info på nätet men hittar inget.

http://triggerpunktsoperation.bloggplatsen.se

Susanne Jonsson

2 december 2010 09:12

Nej jag vet tyvärr inget om honom, du får nog försöka kontakta förra ägare och gå bakåt så att säga, STC har alla uppgifter. Har föresten fotat hans halvbror Latitud på Bergsåker :) Fin häst!

http://www.haststam.com/raser/hast.asp?hast_id=103985

 
Lisa

Lisa

2 december 2010 14:38

Tack iallafall. Förra ägaren vill inte ha någon kontakt tyvärr. Får försöka med ännu förra ägaren. Early är ju lite speciell och det vore roligt att veta vad han varit med om. Har hittat en fd fodervärd till honom och fick veta rätt mycket men vill veta mer som skulle kunna förklara varför han beter sig som han gör ibland.

http://triggerpunktsoperation.bloggplatsen.se

Susanne Jonsson

2 december 2010 15:57

Men vad tråkigt att förra ägaren är så, trist! Hoppas du får fortsatt framgång med andra kontakter :)

 
Lisa

Lisa

2 december 2010 16:46

Det är jättetråkigt med förra ägaren. Early mådde inte så bra när jag köpte honom. Var mager, hade ont i ryggen och väldigt fula tänder bla. Började ställa frågor om det bara för att få veta hur allt hade börjat om han hade haft ont länge osv. Hon slängde på luren i örat och svarar inte på mail heller. Fick dock tag i en fodervärd som kunde berätta en hel del :)

http://triggerpunktsoperation.bloggplatsen.se

Susanne Jonsson

2 december 2010 21:02

De var ju tur att du fick det! =) Lycka till med din häst!

 
Ingela

Ingela

2 december 2011 10:37

Wow vad mycket du kan! Jag har släktforskat lite på Sonic och tre generationer bak förkommer Nevele Pride två gånger, en på fädernet och en på mödernet. Tack och lov har Sonic inte fått den skarpa genen, men han är jädrigt klok =) Hans föräldrar är ganska okända (u. Princess Laura e. Stockholm Sweden) så de har jag inte hittat så mycket om, mer än vad Sonics uppfödare sagt om hans mamma.

http://semperfidelisesto.blogg.se

Susanne Jonsson

17 december 2011 10:13

Visst är det spännande med stamforskning! :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Susanne Jonsson - 17 februari 2016 22:33


Nästan, åh så nära men ändå långt borta. Det kom snö, perfekt att galoppträna i och sen kom ösregnet och plusgraderna och så helt plötsligt mer snö och kallgrader. Fin snö men med en mindre fin skare under som bara tillåter skritt, tyvärr är inte gal...

Av Susanne Jonsson - 2 februari 2016 12:11

Konstigt nog infinner sig sällan lusten att blogga längre, trots att jag förmodligen spenderar alldeles för mycket tid framför datorn.   Nåja. Det rör på sig bland hästarna här. Stårsa kom hem för 1,5 vecka sedan. Hon hade några tuffa dagar med a...

Av Susanne Jonsson - 6 januari 2016 22:42



Ibland undrar jag vad jag har gjort för ont här i livet.   Borina ska vi kolla upp för hon har inte känts helt hundra ända sedan hon kom hit, har musklat sig riktigt fint men det finns frågetecken kring den hästen fortfarande. Fått sig en genomgå...

Av Susanne Jonsson - 12 december 2015 19:55


Lite nysnö ovanpå blankisen gjorde det hela lite mer spännande. Gjorde säsongens första vurpa imorse, tack för den. Syster har kört Borina med tryckvagnen och Moniqa fick gå som handhäst bakom då jag jobbar hela helgen och hinner inte köra henne....

Av Susanne Jonsson - 10 december 2015 22:43


Mara fick en otroligt duktig hästkarl i speedcarten igår. Har varit osäker på om hon är allmänt sned, om hon har ont eller om den rackarn lurar mig med sitt galopperande då jag är så rädd om henne efter allt arbete vi lagt ner på att få henne rak. Ko...

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16
17
18 19 20 21
22
23
24 25 26
27
28
29
30
<<<
November 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Länka


Ovido - Quiz & Flashcards