tantgigant

Alla inlägg under september 2012

Av Susanne Jonsson - 16 september 2012 15:31

Nu är man ägare till 2 djur, delägare kommer skrivas till på lille herrn snarast    dock är han inte bortplockad från arbetsgivarens lista än men det är nånting Dannero ska fixa. Hämta passet också och börja hålla koll på vaccineringar. Eftersom Jollan inte används till mer än skogsmulle och någon klubbtävling så är hon inte vaccinerad.


 


De 4 första hösilagebalarna står nu i höförrådet, 5 till ska in någon annan dag. Envis som man är ska man hjälpa till från början, trött i axlarna... dumskalle... Känns inget idag åtminstone.    Stått som banfunktionär på ridskolan, fotade bara lite. Hade så dåliga vinklar så blev bara allmänt less. Saknar att jag inte har haft tid att fota varken på trav eller ridhästtävlingar i år.


Blåyge har dragit av sig den andra skon igår. Klarar att repa ändå då det bara är gräsunderlag på vägen upp och numera är ju banan alldeles fin och utan sten efter att den har blivit sladdad   leta lite sko ikväll, har inget att rikta en ny sko med så är som behändigt att hitta den som suttit på å slå på. Våra gammhästar ska skos i början av oktober så han får gott vänta till då också så alla tas samtidigt.

Av Susanne Jonsson - 14 september 2012 22:23

Varit ifrån jobbet i 9 dagar. Egentligen skulle jag undvika jobb i 14 dagar.  Mja... de gick som de gick! Trots regnandet njöt jag, haha. Har nog blivit lite av en arbetsnarkoman, det är kul att jobba med djuren! Avslutade dagen med banjobb, kommer nog känna av den här dagen imorgon i kroppen men äsch, he få gå ändå!


Snygg blir man å i det här yrket!


 


Stallet sedan för att mysa lite med herrn. Idag var det hans tur att introduceras för sladden med en i tömmarna och en i grimskaftet. Han brydde sig inte ett smack när vi drog fram den bakom honom. Lyssnade lite extra bara när han väl fick börja dra på det nya ljudet sedan gick han som tåget! Gick helt själv de sista 2 vändorna.

Kunda konstatera ganska omgående att det här var en jättenyttig träning för honom!  Med bara sladden 2 vändor fick han upp lite puls. 2 gånger med traktordäcket på okså och där gav det resultat! Eftersom herrn gärna använder sig av sin tölt-liknande skritt till vardags så har han byggt muskler efter den. Framför sladden måste han skritta ordentligt, han kan helt enkelt inte dra på något annat sätt än i skritt och när det blev lite tyngd blev det så tydligt hur mycket muskler han saknar i sitt bakparti. Bäckenet blev ostabilt, eller rättare sagt så ska vi säga att bäckenet kom i rörelse ordentligt för en gångs skull som han inte är van med = svag när han fick aktivera de otränade musklerna. Vilket såklart är jätteroligt och ett stort framsteg! Ett evigt vinglande längst rakbanan, fick t.om påminna honom att trampa på mera framåt mellanåt. Fick upp pulsen och svetten lackade, ett mycket lyckat träningspass utan mjölksyra! För 4-hjulsvagnen kunde han låsa sig själv när man bromsade vagnen nerför, uppför hade han börjat släppa och skritta riktigt hyffsat.

Det här skulle han nog behöva träna på minst 1 gång i veckan. Kruxet är väl att traktordäcket inte går att få på och av om man är själv. Fast efter något träningspass kan han nog gå direkt med däcket på från start, då behöver jag bara fästa sladden själv i lokselen och med lite träning av tålamodet ska det nog gå galant.   Mycket nöjd med lillkillen idag!


 


Nu får han välförtjänt vila över helgen. Ska ta och kolla efter någon kraftigare massage-apparat på nätet som kan lämpa sig för häst som man kan ta och använda på bakdelen. Snart flyttar även Johan och Jollan hem igen till Frånö men fortsätter att gå på bete där någon vecka till. Skönt att ha in dom under tak på nätterna sen, så man kan ha lite mer bekväm kvalitetstid. Men nu blir det framförallt extra jobb för att få hem både hö och hösilage innan uppstallning. Börjar imorgon med hösilage! Ska även beställas fodervinäger, special e/b-vitamin osv åt Blåyge & Swift, korn ska hämtas och svarthavre ska vi väl försöka få tag i också. Blev lite extra mycket jobb nu med en häst till som det ska hämtas foder åt.   

Av Susanne Jonsson - 12 september 2012 16:06

Vi har en varmare höst än sommar, normalt? Idag ligger det runt +16-17 och strålande sol så det fick bli en körtur med Blåyge ut emot Högsta. 8,2 km totalt med mest jogg både uppför och nerför. Gick nerför den långa branta backen innan vi vände hemåt och den tog han utan några taktproblem och knatade på i ett bra tempo så han fick arbeta ordentligt med baken.


Skritten finns det mycket kvar att önska i men det kommer nog med tiden och tyckte han faktiskt var riktigt avslappnad mellanåt. Misstänker dock att han har problem med SI-leden. Har vidarebifogat ett förslag om att massören får komma på besök till uppfödaren nu så till veckan kanske vi får besök.  


Han fortsätter att imponera på mig faktiskt. I måndags tvekade han inte en sekund att gå av vägen ner på stigen till skogen efter vårat samtal förra veckan och idag har han både skrittat och travat förbi massor med läskigheter, på vägen hem mötte vi ett äldre par som kom med 2 skottkärror längst vägen lastade med en massa sly, blängde lite på dom såklart men tvekade aldrig att gå förbi. Fantastiskt nöjd över hans psyke så här långt, sen är han trots allt bara 4 år och måste få chansen att träna mer på sånt han tycker är otäckt.


Ännu roligare var det att han inte reagerade nånting över ryggen innan körningen. Ser redan små framsteg!   


 

Av Susanne Jonsson - 11 september 2012 21:45

Min fina Driva. One of a kind, underbar och alldeles fantastisk. 9:e augusti 2009 hämtade vi hem denna lilla klump, 3 år av ren Spinone-kärlek har hon gett oss   


9:e augusti 2009

 


Första dagarna, ute i skogen, hon har alltid varit lös och kommit på kommando sedan dag 1! Men unga hundöron hörde vad dom själv ville ibland såklart.

 


11 september 2012

 


 


Med sitt nya handgjorda utställningskoppel som en bekant har gjort, vitt flätat läder med rosa bling på

 


Usch och fy för att vara borstad och fin!

 


 


 


Spinone-tok!

 

Av Susanne Jonsson - 10 september 2012 21:05

Djur är terapi, så är det bara!


Fick bli en djurdag. Axlarna fungerade bra, visserligen har jag fortsatt undvika tunga lyft. Hjälpte syster att fixa stallet på jobbet i söndags och då fixade jag spån och hö, det räckte för att jag skulle känna av dom, surt som fasiken!  


I förmiddags tog jag och Driva ut Jollan på en körtur emot Icktjärn, avverkade ca 6,2 km med nästan bara jogg på bortvägen. Jollan var supernöjd kan jag lova! Tror det bara blir körning och lite ridning nu framöver medan hon fäller, hon kan lika gärna köras fram till KM dressyren för nog fixar hon det utan att ridas. Konditionsmässigt är det inga fel på henne så. Blev lite förvånad när jag satt upp bakom henne, herrejävlar vilken bred röv hon har fått!  


Driva får en stor guldstjärna, har lagt ner mycket tid och träning på att hon absolut inte ska lämna kontakten med sin människa och numera går hon inte ens in i skogen utan tillåtelse och idag tappade jag bara henne ur sikte en enda gång då hon försvann nerför backen inne i skogen snabbare än oss. Annars sprang hon jätteduktigt bredvid Jollan hela vägen, duktig flicka   


Mina glada springare i trav

 


Kylning av varma Spinone-tassar pågår

 


Efter körningen, Jollan är parkerad och påklädd för hagen, det är bra behändigt att ha hästar som är lärda att stå still utan uppbidning, det underlättar när man saknar stall    

 


På eftermiddagen fick Blåyge komma ut en sväng. Testade att klättra lite i backen vi hittade i skogen men njä, den var lite väl klen för hästar men tog den 2 ggr och sedan ut på träningsvägen för lite trav ner tillbaka till början och då klämde lite herrn fram en MEEEP! En aningens lite glad energi kom fram    4 repor fick han ta idag också, är inte ute efter att börja pressa honom något direkt ännu utan han ska bara tycka det är kul och slippa få sån mjölksyra. Härlig framåtbjudning hade han iaf och lyssnade alldeles utmärkt tillbaka igen. Mera positivt den här gången än för 1 vecka sedan då han varken trampade eller vilade med något bakben när vi var tillbaka i stallet, var bara pigg och alert! Nu har jag börjat gett honom havssalt så får vi se om det gör någon skillnad framöver.


Här repar vi lite, tog med lite skritt också för den som är intresserad av att se hur han rör sig, såhär går han när han är lite spänd/taggad 

 


Sedan tog vi och sladdade rakbanan med Swift, riktiga hästkrafter! Hittade åt ett traktordäck som vi la uppepå för att få tyngd så taggarna längst bak fick mera tryck ner i backen och mera tyngd på ekipaget. Han gick 2 ggr utan däcket och 2 med, sista svängen hade han lite puls så nog gav det lite träning alltid   

 

  

 Dagens sista bild får min lilla springare stå för, trots sin lilla storlek så bär han upp sina ryttare väl, jag är 177 cm

 

Av Susanne Jonsson - 9 september 2012 18:50

Ja dom där förbaskade svinnknotten som verkar gilla att bo på hästarnas bete närmare naturen!!! I Frånö finns inte en 1/4 av de vidriga insekterna som vid Storbacken, Jollan har kliat bort ännu mera man så nu är det bara ett alternativ kvar, köra över med klippmaskin   


Väntade med Jollans körtur nu efter att jag skjutsat sambon på 12-timmars nattjobb vid 18.00, matade hästarna med morötter och tog ut Jollan ur hagen och SVOSCH sa det och en miljon äckel! Det var alldeles tjockt med dom ovanför hästarna och min mörkgröna bil blev mer eller mindre svart   


Att ställa och sela på henne i denna svärm var helt omöjligt, JAG höll på att bli tokig då de satte in värsta tredje världskrigs'attacken och kröp in överallt. Ringde ut syster med Ultra Shield och DRÄNKTE de stackars djuren och det hjälpte iaf, tur de bara verkar vara som tokiga under kvällstimmen... kanske lugnar ner sig efter att solen har gått ner. För på nätterna är det ju näst intill 0-gradigt men nog verkar de överleva ändå   


Skiter fulla fan i vad folk tycker, jag vill faktiskt ha MINUSGRADER och ett perfekt vintervägsunderlag att motionera hästarna på. Först ska vi ha en massa lera och regn förmodligen. Morr    Körningen tar vi imorgon på förmiddagen istället, inte ska dom vara tokig när det är runt +5 grader


Vintern när den är som bäst!   

 

Hej

Av Susanne Jonsson - 8 september 2012 21:44

Hej, jag heter Driva, och jag är sugen på din lunch!


 

Av Susanne Jonsson - 8 september 2012 18:54

P och jag tog jyckarna för att kolla efter en bra klätterbacke. Svårt häromkring då det mest består av en massa berg. Hittade en efter lite om och men innan vi plöjde oss fram till skoterleden genom tistelskogen. Den var helt godkänd med lagom med sten och nivåskillnader som får dom att arbeta genom kroppen.


Vi hittade även åt den övervuxna harven till rakbanan de har använt för att haka på en bil och harvat med. Behöver bara fixa lite kopplingar så får vi fast den bakom hästarna i lokselen så får de sköta jobbet    fanns även ett traktordäck om vi behöver mera tyngd. Satt och mätte lite på Google Earth och rakbanan mäter ca 460 meter. Så nu blir det bara bra där uppe, speciellt om vi lyckas hålla undan snön i bästa mån till vintern. Skritta upp, trava halva rakan, in och klättra 2 ggr, trava tillbaka till början av rakbanan sedan är det bara att galoppera på, perfekt förberedelse för reporna.


Kul det där programmet. Kan räkna ut hur långa sträckor vi har på alternativa vägar att träna på. Sist jag körde honom gick han strax över 6 km i långsam trav. De verkar ha lagt över något slags bindningsmedel över grusvägen här så den är mer eller mindre som asfalt tyvärr. Ska ut och kolla den andra vägen som är trevliga att köra. Just nu ligger den 1 km asfaltsväg bort, mindre roligt men till vintern, då blir de åka av långa sträckor!


Nästa helg var det på tal om att stoppa in djuren i finkan och fara till Grubbe och köra lite häst så de får jobba på ordentligt samt köra lite backar. Blir alldeles utmärkt det, hoppas att musklerna bak vid skulderbladen har återhämtat sig så pass att jag kan köra själv åtminstone, samtidigt blir han inte het heller så det ska nog fungera 


Imorgon ska jag hjälpa syster någon timme på morgonen och sedan vill jag helt enkelt sitta upp på min egna pålla och åka en sväng, hoppas ryggen inte är lika öm som sist. Eller kanske köra en sväng, den vagnen har som fördelen att man sitter högt och kan ha ryggen vilandes emot ryggstödet så jag slipper hålla upp armarna för att hålla i tömmarna, skonsamt för onda muskler!   

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12
13
14
15
16
17 18 19 20 21 22 23
24
25
26 27 28 29 30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Länka


Ovido - Quiz & Flashcards