tantgigant

Alla inlägg under september 2012

Av Susanne Jonsson - 23 september 2012 12:46

Lastade hästarna och for till Grubbe 07.30


M slog på framskon på lille herrn. Äntligen alla skor på igen! Lite massage på det och sedan begav vi oss iväg tillsammans med Swift och P emot backen längst ner emot Gålån på träningsvägen. Pigga och glada grabbar som ville springa fortare än vad som tilläts!   


P fortsatte ner i långa backen och vi stannade halvvägs och körde 4 korta backar. Skrittade nerför en gång och sedan 2 backar till. Mycket trevlig idag! Trampade fint inunder sig nerför i balans och bra uppöver, ville springa mycket fortare egentligen men icke, vi nöter på i lägre tempon för att få med bakbenen ordentligt och bygga muskler i bakkärran.


Han skrittade faktiskt mycket bättre än tidigare, mer avslappnad även om det inte är en riktig "normal" skitt men stor förbättring! Lugn och harmonisk. På vägen hem fick vi jobba på att springa rakt, han vill stoppa ut höger bakben utanför sina egna framben även i låga farter. Trycker ut sig emot högerkanten av träningsvägen och tar jag ut honom därifrån lägger han hals och huvud till vänster. Låg högertöm nere på låret och hög vänstertöm uppe på korset så flyttade han tillbaka bakdelen så gott han kunde. Joggade långsamt hemåt för att just få med baken och spårade riktigt bra stundtal.


Drog såklart inte en suck tillbaka i stallet men blev svettig så han fick sig en dusch och stretching. Mycket mer villig att stretcha bakbenen både framåt och bakåt idag. Reagerade även väldigt lite över bäckenet vid massagen. Det är så kul att se dessa små, små framsteg så pass fort!


Nu vilar han fram till onsdag eftersom han har gått mån-ons-fre-sön den här veckan. P hade hittat en ny BRANT klätterbacke, tror vi provar den på onsdag   


Duschad och glad häst!

 

Av Susanne Jonsson - 22 september 2012 19:50

Glad ja, för jag har äntligen "jobbat" med mitt stora intresse igen, länge sedan sist. Minns faktiskt inte när det var senast.


Kyligt väder men fina unghästar. Än en gång blir jag så otroligt glad att vara på såna här visningar. Det går inte ens att jämnföra dom med andra visningar av andra raser. Det är helt fantastiskt vad de är lugna, harmoniska och välhanterade dessa 1- och 2-åringar. Högtalare, en massa andra hästar, applåder och de står alldeles lugnt och snällt. Nog för att de kan buffles och vara lite yr men nä, aldrig att det är någon stressnivå eller tokigheter. Hingstar, valacker och ston i en salig blandning. Det är unghästhantering på hög nivå! Och då är det lätt att förstå varför dessa hästar är så otroligt lättsamma att ha och göra med som äldre.


Många blev ensamma i ridhuset när jag tog ut ekipagen efter bedömning för fotografering. Något väsen över det mer än lite gnäggningar? Nä.


1-årig hingst


2-årig valack, Best In Show

 


samma som ovan, körprov

 


2-årigt sto som vi har kört in   

   

Av Susanne Jonsson - 21 september 2012 20:54

Dom är väl helt fantastisk. Kan själv efter 1 gång med lite ledhjälp. Vilket psyke   


 

Av Susanne Jonsson - 21 september 2012 14:23

Jobbade lite på förmiddagen. Fixade stallet på vägen hem och for hem en sväng innan jag och sambon åkte upp till stallet igen för träning av Blåyge. Fick läxa av massören att massera h.bog, insidan av skinkorna bak och uppepå bäckenfästena innan varje träning så vi tog båda bogarna, hela korset, skinkorna och en sväng över ryggen.


När man tar h.sida bogen blir han lite förbaskad och ska vifta med frambenen vilket han gjorde idag också men kors och länd kunde jag inte få ut några större ajaj-reaktioner förutom att han tyckte det var väldigt skönt. Insidan skinkorna hade han rejäla spänningar vilket jag även kände när massören var på plats. Dom fanns inte där idag när vi masserade   


På med lokselen och upp på rakbanan där sambon fick agera hästhållare när jag spände för, han har som inte tålamod att stå still om man gör det själv. Fick dra sladden med traktordäcket på direkt och det räckte med en vända fram och tillbaka. Just för att han skulle få jobba enbart i skritt efter massörens besök och så ett litet lätt pass innan söndag då vi far till Grubbe och ska jogga i backen för backträning. Har aldrig varit med om att en häst kan svettas som denna! Nog för att han har satt lite päls och det var väldigt varmt och skönt idag så har jag aldrig sett något liknande, när vi stannade för att ta av sladden så rann det en liten flod längst fram och bakben, enbart efter att ha skrittat ca 800 meter    så nog är det nyttigt för honom alltid!


Väl hemma igen så stretchade vi som vi också har fått i uppgift att göra efter varje pass. Han "krampade" ganska rejält när bakbenen skulle stretchas framåt och långt kom han inte, finns massor av korta muskler att tänja ut. Det var det han reagerade mest på, bakbenen framåt och när bogmusklerna skulle stretchas bakåt.


Bara att jobba på! Postiviv och glad häst idag!   


Imorgon ska jag jobba någon timme på förmiddagen sedan blir det faktiskt fotojobb på Dannero, Sleipner har unghästvisning för 1- och 2-åriga kallblod! Superkul!

Av Susanne Jonsson - 20 september 2012 21:24

Harmoni i den älskade djurflocken    underbar syn när man pumpar däck på rockarden må jag säga



 

Av Susanne Jonsson - 19 september 2012 19:45

Jobbade 7-12 och lunchade med P innan det blev stallet "på vägen hem". Blev en sakta joggtur med Blåyge för tunga rockarden mest bara för att han skulle få röra lite på sig. Körde 4 backar i en kort men brant backe i långsamt tempo så han verkligen fick trampa på med bakbenen inunder sig vilket han gjorde på ett bra sätt.

Mötte/blev omkörd av massor av bilar på den korta turen (ca 30 minuter) och han sköter sig fortfarande jättebra när det gäller bland trafiken för vagn.


Dock har herrn lyckats förstöra sin framhov så pass mycket att vi själv inte kan slå på den. Undra om våran hovslagare blir förtjust i att komma ut och sko bara honom och de gamla djuren om 2 veckor?   upptagen man som inte bor runt knuten så att säga... sko måste han ju ha ändå.

Idag kom "mamma" till Blåyge på besök, uppfödaren    samt en massör, för att kolla upp herrn och det var som jag misstänkte. Ajaj lite överallt. Värst var det nog på höger sida bogen, hela bogbladet där var mycket ömt och så musklerna runt höftböjaren om jag inte minns helt fel. Iaf runt höftknölarna. Ryggen var hyffsad fast lite öm på vänster sida. Så nu har vi fått nyttig läxa, massage innan all träning och stretching efteråt och lugnare pass.

Lite som jag hade förväntat mig redan så att säga. Ska inte gå några högre farter i trav med andra ord. Får börja med dressyr nu för att få honom smidigare i kroppen och stretcha musklerna i sidorna och ut i skogen och klättra. Lättare jobb för vagn och styrketräning överlag. Ja, det upplägg jag hade tänkt från början  Galopprepa får han fortsätta med lite lätt så han inte drar på sig den där fruktansvärda energin han besitter.

Tycker det är helt fantastiskt att han faktiskt har klarat av att gå kvaltid ens med dessa spänningar i kroppen. Arbetsglad och pigg har han ju alltid varit och inte visat någon ömhet. Det kan bara bli bättre även om det är mycket jobb, nog ska det här gå alltid   


Tant vilar idag. Nu när hon fäller och är öm i ryggen vill hon inte gå varannan dag. Sugen på ett dressyrpass nån dag här framöver.


 

Av Susanne Jonsson - 18 september 2012 19:00

Tack för i år Storbacken för underbara ridvägar och natur och fint bete. Syns nästa år!


 

Av Susanne Jonsson - 17 september 2012 18:51

Tror det får bli tradition med galopprepor på måndagar så länge det går där uppe på rakbanan. Bra uppstart efter helgen när han har en aningens med energi. Sambon och jag byggde en höhäck åt dom i hagen av lastpallar, behöver stödutfodras nu när de har betat ner det mesta av betet som fanns kvar. Går inga överdrivna mängder hö men nu trampar dom inte omkring i det åtminstone.


Klättrade 3 gånger i den brantare klätterbacken, fortfarande för klen för våra som är van att gå i "blisterbacken" i Grubbe!   Men de blir åtminstone varma i kroppen.


Blåyge saknade en framsko som sagt. Trodde det inte skulle märkas men han var märkbart störd av det ändå. Inte halt men tappade travet och ville galoppera istället för att jogga fram i trav. Bytte galopp fram de första reporna tills jag testade att inte ha något stöd i munnen, då gick det bättre. Lite blött underlag så kan ha berott på det också. 6 repor utan några ansträngningar, jättefin i kroppen väl hemma i stallet. Inte trött alls och massor av energi!   


Svettades inte så farligt heller, mindre än vanligt. Onsdag vet jag inte riktigt vad vi ska hitta på. Kanske höra med en kompis om hon kan hjälpa oss lite i paddocken på andra sidan Riks 90 med någon slags dressyr eller en skogstur. P ska sladda Swift på rakbanan så vi sparar det till på fredag   


Dags att flytta hem de gamla djuren nån dag här. Vi var ute på en mysig ridtur igår med bara skritt och trav i höstvärmen. Mys pys, dock PIGG tant!

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12
13
14
15
16
17 18 19 20 21 22 23
24
25
26 27 28 29 30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Länka


Ovido - Quiz & Flashcards