tantgigant

Alla inlägg under februari 2011

Av Susanne Jonsson - 12 februari 2011 15:58

Blev en eftermiddagstur, träffade Pernilla i stallet som vi fick sällskap av, hon trodde att vi redan skulle ha varit ute på tur så hon hörde aldrig av sig men så lyckades vi såklart pricka in stallet samtidigt ändå, som det kan bli!  


Blev en tur till Oxtjärn då jag hade hunden med mig, lugnast att ta den vägen. Vi skippade faktiskt traven helt idag och inriktade oss på galoppen som jag känner att jag verkligen måste ta tag i när vi rider utomhus. Det kommer nog vara mycket stärkande för henne och pelham-bettet jag köpte av Q (http://qodrofenia.bloggplatsen.se/) fungerar verkligen på henne!


Hon testade helt enkelt att försöka dra iväg som hon gör... ökar lite hela tiden från fattningen och blir stark men hur elakt den än låter så bråkar hon med sig själv på pelhambettet om hon försöker dra på. Några stora galoppluftsprång och ruskade på huvudet en hel del innan hon slappnade av och rullade på i jättetrevlig samlad galopp, det är som helt underbart att kunna lätta av där fram och hon bibehåller galoppen, formen och framförallt tempot!


Korta sträckor ger mer styrkemässigt så hon inte hinner bli matt och lång. Less is more som man brukar säga    2 fattningar på rakt spår och sista i lätt högersväng då hon har lite svårare med höger galoppen ute på rakt spår, eller är det piloten som har svårare att inverka "åt det hållet"?   Men min instruktör brukar få påminna mig om att vrida om bäckenet åt vänster då jag hellre rider åt höger i vänstervolterna *S*


Bjuder på en bild på när Pernilla fick testa att rida tant den 3:e september 2009, en sån där dag hon var alldeles underbart lyhörd och lugn, bilden är från en galoppfattning, P var inte riktigt beredd att hon var så energisk


  

Av Susanne Jonsson - 11 februari 2011 21:24

Hjärtat mitt   12 februari 2009


  



Av Susanne Jonsson - 11 februari 2011 21:05

Från onsdagen den 2:a februari. Kom duktigt på att snickeriet vars parkering vi tjuvar har öppet vardagar *doh* så vi var nere på Latbergshallens smala parkering istället. Det enda jag saknar med asfaltshålan vi bodde i tidigare är att vi hade 20 minuters skrittavstånd till ridskolan. Hade tänkt hålla undan planen vi har i närheten men med dessa enorma snömängder var det omöjligt, stor suck! Känner att vi verkligen skulle behöva vara lika aktiv på vintern som vi kan vara under sommarhalvåret. Men men, inte mycket att göra åt, bara att gilla läget och inte gnälla, hjälper som inte ändå 


Sandra som rider på filmen och tant är som lite extra trälig på den mindre parkeringen då hon baaaaara vill hem hela tiden så hon blir spänd och inte det bästa planen att rida på. Gjorde en fattning vardera och lät henne galoppera på rakt spår. Syns väldigt väl vad hon vill gå emot bettet och gasa men hon fixade det fint åtminstone trots detta  hon fick testa en liten ökning på slutet dessutom. Missa för guds skull inte Sandras fina svordomar efter första försöket till galoppen, hahaha   Känns som en standardramsa som jag brukar dra när jag klantar till det i galoppen så hon störs och bryter av.


Var duktig och tog hunden och promenerade till stallet i sällskap av syster. Blir väl några kilometer åtminstone varav nästan 2 km är uppförsbacke, phu! Mockade och fixade och kors i taket så kom djuren på en gång när jag ropade! Det brukar annars sitta låååångt inne när det är dags att gå in för natten. Nu ska jag poppa lite Jay Smith - Bad Romance! Just löve it!   

 




Av Susanne Jonsson - 10 februari 2011 10:18

Nu är man som arbetslös igen men jobbar idag och på söndag. Nu när man är ledig igen borde jag hinna blogga ännu mera men icke! Haha nu ska man ju som hinna med allt som man inte hunnit med tidigare.


Måndag - som jag skrivit tidigare, liten galopptur med tant

Tisdag - träning på ridskolan, gick inte direkt jättebra men fick lite aha-upplevelser och tips av en annan instruktör jag inte rider för så ofta men som har mycket bra tankar och idéer, tant blev väldigt spänd och springit men mycket för att jag faktiskt försökte ändra hennes sätt att normalt gå (trycka in högerbogen) genom att sätta mer press på henne och det gillades INTE men stundvis mycket fin. Kommer film bara jag får tummen ur arslet nån gång!

Onsdag - hade tänkt rida en kortis och fortsätta med skrittarbetet vi tränade på lektionen men tiden rann iväg. Jag och sambon passade på att åka och pimpla några timmar på förmiddagen då det var strålande solsken, underbart!

Torsdag - jag jobbar så tant får vila, imorrn kör vi igen!


Sitter och pillrar med den lilla film som blev sist när Sandra red tant. Den kommer förhoppningsvis ikväll! Fick även veta att de hade planerat en dressyrtävling i april nån gång som vi satsar på, LC-nånting lär finnas med som nog passar ypperligt för tant.


Nu har jag även gått genom mina bilder som jag har på datorn som är tagen på våra djur. Kommer nu framöver visa tidigare helt ovisade bilder som jag konstigt nog har ratat tidigare... visst är det konstigt vad man ändrar synsätt? Den här bilden tog jag den 7:e september 2008, förmodligen tyckte jag inte att den var så jättespeciell då men nu gillar jag den verkligen, snacka om att man blir sugen på sommar!!! Pernilla och Jollan i Grubbe.


  

Av Susanne Jonsson - 7 februari 2011 13:47

Tänker inte ens motivera varför jag älskar den här bilden... det säger sig själv. Johan Briljant   


  

Av Susanne Jonsson - 7 februari 2011 11:36

Herregud vad skönt det är att vara ledig! Jo jag får säga att jag hade velat jobbat också men nu är jag ju egentligen arbetslös som fått jobba väldigt mycket. Helt utvilad och känner en ordentlig ro i själen.


Och vad gör man då?! JO rider pållan!  


Red en sväng längst vägen emot Högsta på pelham-bettet med riktigt delta den här gången. Nu börjar det mesta falla på plats och hon lyssnade på allt faktiskt, fina övergångar både till skritt och trav utan att tjorva till skritt, hon tycker som annars att man ska trava hela tiden   Lite på tårna men hon hade samma glada energi som piloten! Tror hon rakt av blev lite förvånad när jag bad henne om en vänster galopp, har inte galopperat ute på evigheter utan bara vid dressyrarbete då jag har tyckt att hon inte lyssnat bra. Hon försökte vräka sig iväg i fattningen men nej nej, här ska vi fatta fint och lugnt och så blev det till slut och vilken trevlig galopp sedan, t.om i nedförsbacke. En kort bra galopp, vände hemåt och lite travövergångar innan vi tog en högergalopp som hon också tog bra. Dock var den i hennes favoritbacke så när jag tog en förhållning började hon göra luftsprång och vips så hade hon råkat bytt till vänster galopp i all hast innan det blev korsgalopp  avsaktning och en galopp till, fiiiina tanten även om hon ville springa fortare än matte. Traven sista backen hem var hon verkligen fin!


Nu ligger hon verkligen på plussidan om man säger så! Dressyrträning imorrn   


Bjuder på en gammal galoppbild från någon sommar

  

Av Susanne Jonsson - 6 februari 2011 18:53

Ingen bild på mig men nu när jag ändå var inne på Gunnar och Mona Melander så kan jag ju ta upp resultatet från gårdagens jättetrevliga gala! De med fetmarkerad text är Melander-relaterat.   


Årets ponnytravekipage, kat A: Jenny Djupenström/My Dream

Årets ponnytravekipage, kat B: Malin Berglund/Rackarungen II

Årets 3-åriga kallblod: Månprinsen A.M

Årets 3-åriga varmblod: On The Ball

Årets 4-åriga kallblod: Mel Odin (i träning hos sonen Micael)

Årets 4-åriga varmblod: Fiesta Way

Årets äldre kallblod: Myllarfaks

Årets äldre varmblod: Canon

Årets Sto: Nordblomma

Årets Häst: Myllarfaks

Årets Tränare: Gunnar Melander

Årets Amatör: Hans-Erik Norberg

Årets Körsven: Micael Melander

Årets Uppfödare: Anders Bodin (Nyland)

Årets Hästskötare: Mona Melander

Årets Eldsjäl: Lars-Åke Ericsson

Amatörklubbens Pris: Stefan Öhrberg & Kristina Wallin

Hästägareföreningens Pris: Göran Hansson & Torsten Sundin

Sleipner Ådalens Silverpoäng: Filofax N.O

Sleipner Ådalens Stoserie: Nordblomma


Nordblomma

fux sto f.2004

e.Moe Odin (NO) u.Nordperla - Perle Troll (NO)

45 starter: 14 segrar, 7 andra- och 3 tredjeplaceringar: 777,300 kr (2011-02-06)

Svenskt rekord 5-åriga kbl-ston volt 1640 meter tid 1,25,1

 Svenskt rekord 5-åriga kbl ston vtolt 2200 meter tid 1,25,9

  

Av Susanne Jonsson - 6 februari 2011 18:31

http://vms.admin.qbrick.com/player3.aspx?mid=55C6F9FF


Här fick jag chansen att jobba under ett halvår med att träna travhäst. En erfarenhet som jag är väldigt glad över och som ändrat mitt egna träningsupplägg av hästen. En vacker dag när jag har en travhäst (som jag så gärna vill ha) så kommer den tränas efter denna träningsmetod.


Våra egna hästar går helst minst 1 dag i veckan i brant backe (skidbacke), helst 2 backar under sommaren. Nu emot sommaren ska vi kolla ut en avverkningsväg som går uppför bergssidan som förhoppningsvis ska kunna nyttjas vintertid då skidbacken används flitigt av såna där tokar som gärna slänger sig ut över kanten med skidor på fötterna  *ryyys*


Använder oss gärna av Grubbe-metoden när vi tränar våra som sagt. Är inte bara en gång vi har använt oss av detta när vi har varit iväg och tävlat/tränat.

  • 2 dagar före - jobb med rejäla urladdningar så de får upp pulsen.
  • 1 dag före - lättare slaggtur för att få bort slaggprodukterna ur musklerna alternativt 2 klättringar, helst 1 klättring + lättare jobb.
  • Tävla/träna
  • 1 dag efter - lättare slaggtur, se ovan

Speciellt våra äldre hästar svarar mycket bra på det här. När Johan har gått liknande jobb men vilat på "träningsdagen" så är det mer än en gång han har sprallat omkring i hagen som en yster unghäst. Självklart får man anpassa arbetet efter hästens kondition och ålder.


Det här upplägget har jag nu till Jollan inför tisdagens träning. Idag har hon gått ett rejälare jobb med pulshöjande körning, imorrn kommer hon gå lättare galoppjobb och på tisdag träning. Onsdag kommer det bli en tur till Oxtjärn då hon får klättra.

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5 6
7
8
9
10 11 12 13
14
15 16
17
18 19 20
21 22 23 24 25
26
27
28
<<< Februari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Länka


Ovido - Quiz & Flashcards