tantgigant

Alla inlägg under februari 2011

Av Susanne Jonsson - 20 februari 2011 18:48

...på lägre stamtavle-nördsnivå! Haha!  Kolla mamman för den som inte förstår det roliga (!)

 

  

Av Susanne Jonsson - 19 februari 2011 21:09

Bilden får först tala för sig själv lite... ja varför ska man pyssla med så stora djur ibland??

  


Och hur dom kan ställa till det! Ibland ska man ha lite tur också. Var -30 ute på Dannero travbana och normalt får ponnyerna kombinerad frukost/lunch direkt på morgonen. Tyckte de väl kunde få extra hö över lunchen då det var så sabla kallt och deras hage ligger bakom alla träningsstall + en hel drös till med hagar. Märker inget annorlunda förrän jag ska fodra sista av 3 hagar vi har då jag slänger ett öga på 2 varmblodshingstar. Det såg ju som tokigt ut och jodå där hängde en 4-åring ÖVER staketet! Till råga på allt hade han lyckats kila in h.bakben över mellanstången så han hängde med nästan hela sin vikt på övre stången, stackarn! Ett tag fick han även v.bakben över den understa så han hängde helt fritt och då hörde man hur ansträngt det blev att andas. Ont hade han också då han såklart hängde på skapet, lite tur hade han ändå att pungen klarade sig.


Travare är fantastiska, vet inte hur länge han hade hängt där men han var riktigt lugn, kunde knäppa lös täcket från bakbenen. Ringde tränaren som var hemma på lunch och sedan drog det igång. Ingen el finns det att tillgå så blev bågfil och såga loss han, den övre och mellersta järnstången. Lite skrapsår på insidan av ena låret men annars var han nog mest lite spak.


Det läskigt är att vem vet hur länge han hade kunnat fått hängt där om jag inte bestämt mig för att fodra extra?


Bjuder på 2 bilder från gårdagens ridning. Ca -20 grader och strålande sol och en kalasfin pålle! Kan inte bli bättre =)

  


Och så den simpla barbackagjorden, hehe. Men Jollan verkar gilla den då hon rör sig jättetrevlig i den och den hjälper mig att hålla balansen då jag har ett litet lätt stöd under fötterna.

  

Av Susanne Jonsson - 18 februari 2011 18:17

Får inte över några mobilbilder från dagen just nu tyvärr men det är ändå inga bilder från passet. Igår lånade jag en barbackagjord då vi "bara" skulle ut och skritta på berget i sällskap av Johan och hans medryttare Sandra.


Tantskrället var så in i bomben pigg så när vi väl kom upp så fick hon trava och travade gjorde hon. Till min lycka hade de skottat nästan hela vägen upp så det var perfekt underlag där det annars är så stenigt och knöligt sommartid. När vi väl var uppe så var tant nöjd! Lite glad blir jag också att hon faktiskt känns bättre på bett nu än på hacket! Upplevde hon allmänt klängig och nonchalant på hacket.


Chansade idag att slänga på gjorden igen och rida barbacka och ta pelhambettet med 2 tyglar och rida ner till hallen för ett litet dressyrpass innan hon får vila över helgen då jag ska jobba på travskolan. Fortsatte att jobba med att hon inte skulle trycka emot innerskänkeln samtidigt som hon följer innerhanden - samsidiga hjälperna - just för att lära henne vad jag vill och nu efter 2 pass så gick det mycket bättre i skritten! Kändes mjuk och trevlig och framförallt avslappnad. Högervarvet var lite tjorvigare men det gick! Lite öppnor i skritt och mycket krumelurer, flytta lite för skänkeln och travövergångar, allt gick som en dans!


När vi väl började gå hemåt började hon i vanlig ordning med sina små påhitt. Skritten försvinner ur gångartsregistret och hon blir allmänt tittig och får massor av energi! Hon övertolkar alla mina obefintliga hjälper (hon är duktig att hitta på) och vill verkligen få en uppgift. Det är bara lite svårt att ge henne en uppgift för ALLT betyder framåt/byt gångart till en högre när hon blir såhär  


I början av långa backen hem stod hon och trampade och tyckte att nu är det nog men att fjanta runt i långsam gångart så hon fick trava, bära eller brista! Min häst är ingen jättebekväm pålle att sitta på, det rör sig! Men hade ju stigbyglar ut i fall att... Döm till min förvåning när hästen gick en fantastiskt stadig form, ryggen var upphöjd och hon blev gudomlig att sitta på.


Därifrån kunde jag göra allt på de 1,5 km vi hade hem - öka traven, normal arbetstrav, samlad trav, nästan trav på stället och allt i en stadig form, klockren travtakt och härligt energiska bakben, hon bara rann på och såg så stolt och nöjd ut och jättefin i munnen.

Det där är min häst, äntligen hittade vi varandra för ett kort men underbart ögonblick   


  

Av Susanne Jonsson - 18 februari 2011 14:08

Jag tänkte beskriva dagens ridtur men vet ni vad.... jag ska bara sitta och suga på den här karamellen ett tag för jag svävar som på moln just nu! Hugaligen vilken häst!   

Av Susanne Jonsson - 16 februari 2011 17:31

Den här recensionen gjorde mig väldigt glad! Skulle också vilja få sidan mer komplett men känner att vi är för få som verkligen lägger ner själ och tid i arbetet. Jag lägger ner massor av timmar i veckan på alla raser, det går inte fort framåt då tyvärr!


Men kul är det som tur är   skadad


http://www.ciao.se/www_haststam_com__Recension_73600


  

Av Susanne Jonsson - 16 februari 2011 13:50

Bara -15 grader idag också, var meningen att vi skulle köra Johan och ha Jollan på släp meeeen som han gjorde livet surt för tanterna i hagen igår tyckte vi att det passade bäst med att låta han gå själv. Han for omkring, nöp damerna i baken och studsade runt som en yster unghäst! Det var speciellt Tina han var på och OJ så sur hon blev  


Diskuterade ämnet lite igår att vad väl man känner sina hästar som går där i hagen. Man kan läsa av dom väldigt lätt på vilket nivå de är energimässigt och alla deras små signaler, hur de ligger i rangordningen, vad de tollerarar vissa dagar när de har en viss energi och vad som triggar igång att de blir irriterade på varandra. Alla våra 3 hästar har egna drag och jag älskar att stå och bara observera på avstånd. Se hur deras liv och relationer är i hagen.


Jag och syster drog fram rockarden och åkte en sväng med 20-åriga Johan emot Finnmarken och han fick bestämda tempo själv vad han kände för! Hann bara skritta uppför sista knixen av backen de står i så skulle han trava. Väl ute på den flera mil långa vägen fanns bara gångarten trav! I riktigt friskt tempo, försökte intala honom att skritta efter några kilometer vilket han gick med på några meter... sedan skulle han trava igen   tvingade han att skritta en liten när vi vänt hemåt men sedan skulle han trava och då med MERA fart!


Jag som har kört tävlingshästar på sistone kan lova att gamle farbror var i samma klass när det gällde att ligga på! Fick ta över efter att syster tappade känseln i händerna, haha. Sista långa rakan hem fick han gå på fortare och han såg ut att njuuuta! Så roligt att han drar så jämnt och trevlig på ett bra sätt trots sin ålder och bakgrund. Han älskar det han är avlad för  Alltid positiv och aldrig dum på något sätt. Bara glad!


Johan har gått på halvfart hela vintern men han är i jättefin form/kondition ändå. Så otroligt tacksam över de fina hagarna vi har tillgång till som gör så mycket för dom. Kuperade och rejäla, är väl egentligen inte platt nånstans utan de får jobba på när de vill ta sig nånstans speciellt nu när det kommit så mycket snö. Tycker det rakt av är bedrövligt när folk skottar sina hagar!  Enligt studier ska man helst ha foder och vatten avskiljt i hagen så de får ströva fram och åter som de är gjorda för. Vi har turen att ha utfodringsplatsen i ena änden och vattnet nere vid stallet samt att de har valt sin favoritviloplats i tredje änden av hagen. Mer promenerandes för oss i ur och skur men hellre att hästarna får röra på sig och använda kroppen än att vi ska ha det bekvämt.


foto Daniela Dahlin

  

Av Susanne Jonsson - 15 februari 2011 15:56

Lite tur ska man ha... jobbade åt ML igår (inomhusjobb) och tur var det för termometern visade -27 på morgonen! HUH!  


Mamma åkte in till akuten igår då de misstänkte att hjärtat felade men det visade sig bara vara någon slags inflamation mellan några revben som gjorde att hon fick så ont över brösten phu! Älskade mamma   


Temperaturen låg bara runt -15 grader idag men vågade inte ge mig iväg nånting då jag skulle hämta mor på obestämd tid på sjukhuset några mil härifrån. Nu sitter jag och slevar i mig lite överbliven älgstek, potatis och gräddsås gjord på skyn och jag säger bara fy fan vad gott!   Ska dra på mig lite kläder och rida på ridskolan en sväng på Santana, ridskolehästen på ca 155 cm som jag försöker göra något bra med när jag inte har tanten med mig. Riktigt trevlig liten häst, blev som en helt ny pålle när jag tog bomlösa sadeln på hon + bridongbettet. Att så lite kan göra så mycket!


En bild hinner jag bjuda på, en hårig Jollan som har bråttom, februari 2009

  

Av Susanne Jonsson - 13 februari 2011 21:01

Jollan VS Jonsson


Nä riktigt så illa är det nog inte men nästan. Efter jobb så tog jag Jollan till parkeringen och försökte träna på våran "läxa". Få hon att böja sig runt innerskänkeln och samtidigt följa innerhanden då hon vill trycka emot innerskänkeln mest hela tiden. Nu ska det vara slut på såna fasoner, banne mig   hon vet att matte fjåskar med hon... andra hästar är jag mycket noga att jag får fram det jag vill med medan tant kommer undan med väldigt mycket då jag har varit så orolig att ta fram hennes sämre sidor om jag går för fort fram. Klart hästen är smart och passar på! Får se hur motioneringen blir framöver, blir visst kallt igen, -20 nu när jag tog in dom vid 20-tiden, hurv!  


Har infört en ny kategori som heter This is Jollan! Vet inte om det finns något liknande men här kommer lite bilder/filmer på Jollan alternativt på de andra hästarna. Varje häst har sina egna idéer och stora personliga drag och de är alltid roligt att fånga dessa på film!   


Tyvärr immade kameran igen när jag skulle gunga loss Jollans bäcken efter ridningen. Vi har fått det som uppgift av ET då hon gärna blir låst på högersidan och 8 gånger av 10 ser Jollan så här trevlig ut. Faktum är att hon ställer sig själv till rätta när jag tar fram stolen (ställer sig i viloläge med höger bakben, på tå) men hon ser mer än gärna ut som ett rabiat monster   Annars står hon bara med öronen rakt ut. Hade hon verkligen inte velat att jag gjorde detta hade hon lätt och enkelt kunnat meja ner mig med bakdelen där jag står på min stol, nä nä, det är bara inredningen som får sig en omgång   Gullungen


och så är det som så att en trafiksäker häst vinner lätt över en häst med t.ex tunga tävlingsmeriter i mina ögon. Jollan var inte alls förtjust i stora fordon förut men med Johans hjälp är hon en pärla och det är nog den viktigaste egenskap våra hästar besitter - trygghet utanför inhägnat område - oslagbart!



Bjuder på en bild från filmen också

    

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5 6
7
8
9
10 11 12 13
14
15 16
17
18 19 20
21 22 23 24 25
26
27
28
<<< Februari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Länka


Ovido - Quiz & Flashcards