tantgigant

Alla inlägg under november 2012

Av Susanne Jonsson - 11 november 2012 11:05

Blir det ett "kallstall".


Om folk ändå visste hur viktigt det är med ett stall som har gott genomflöde av frisk luft, fukt- och dammfritt. Fast i många fall tror jag det beror på att människan vill ha ett varmt stall för sin egna skull alternativt att dom tror att hästarna fryser. På marknaden har vi många trevliga innertäcken om man nu är orolig för det, även till de klippta hästarna finns det tjocka innertäcken.


Enda gången jag har sett en häst frysa var en shetlandsponny som hade fullt utvecklad vinterpäls där ägarna fick för sig att klippa bort precis allt och låta den stå utan något innertäcke mitt i vintern, ja den hästen frös, inte så chockerande eller hur... men det löste sig enkelt med en fleecefilt.


I dessa tider varvas det med regn, snö, minus- och plusgrader och stallmiljön blir därefter. Men när det råder ca 3-4 minusgrader så fryser inte ett stall på långa vägar men eftersom det är minusgrader så stängs varenda liten dörr i rädslan för frysning av stall/häst?


I stallet där vi har gamlingarna finns det 2 hosthästar. Där står stalldörren fortfarande helt öppet dygnet runt och då är det ett stall som är högt i taket och är ett rent stenstall så där är det svårt att hålla värmen i vintertid. 4 hästar bor där och varje morgon trots minusgrader ligger det på runt +2-3 grader inne i stallet, det är helt ljuvligt att komma in i denna stallmiljö. Under dagen körs en avfuktare när det är fuktigare väder medan hästarna är ute (de snittar 06.00 - 21.00) Mockningen sker dessutom långt innan hästarna går in (dammet hinner lägga sig) och sopningen sker alltid efter utsläpp och aldrig någonsin när hästarna står inne, det sköts på morgonen alternativt när man mockar på eftermiddagen men inte när hästarna snart ska in pga det virvlande dammet.


Den dag jag har eget stall kommer jag sträva efter samma stallmiljö som denna. Det är alldeles för mycket hosthästar i modern tid enligt mitt tycke. Har man tävlingshästar går det alldeles utmärkt att täcka dom varmt och ge mer grovfoder så klarar dom "kylan" alldeles utmärkt, faktum är att de klarar kylan bättre än för varma stallmiljöer. Pisset ska sopas ihop och tas bort för att minska skadliga ämnen och i mitt tycke ska det inte ens lukta häst i ett stall, hästen ska inte lukta piss och instängt stall utan den ska lukta natur och päls, en vanlig häst ska den lukta som!   


http://www.hastspecialisten.se/index.php?option=com_content&task=view&id=64&Itemid=83

Av Susanne Jonsson - 10 november 2012 13:39

Tyvärr, helt utslagen. Halsfluss, feber, huvudvärk och ont i lederna. Skjut mig istället för detta! Har inte varit så här sjuk att jag blir helt oförmögen att ens komma upp ur soffan på flera år.


Vaknade med lite halsont på vänster sida igår men gick bra att jobba ändå och sedan hämtade vi hem 6 balar torrhö och när vi körde sista lasset fick jag ont i hela halsen. Sedan på kvällen var det kört med feberfrossa och lyckades knappt få i mig något ätbart. Knappt någon sömn pga feber, halsont och orolighet. Sedan snodde min sambo mitt täcke där mitt i natten nån gång, haha gick så fort så jag hann inte reagera, lyckades få tillbaka det åtminstone efter lite övertalning.  


Faktiskt har jag lyckats göra mycket trots att jag har varit sjuk på diverse sätt de senaste månaderna men nu är det totalstopp. Lyckades peta i mig kräm & mjölk alldeles nyss och känner mig 10 ggr piggare så man åtminstone kan sitta upprätt    Surt som fasiken dock eftersom jag hade tänkt göra massor av roligheter den här helgen då jag var helt ledig. Uteritt med syster och de andra i stallet med gamlingarna, körtur med Blåyge både lördag och söndag. Men nä... djuren får helt enkelt vila tills jag är lite bättre. Kommer nog inte ens kunna ta mig genom en arbetsdag på måndag som det ser ut i nuläget.


Jäkla otyg... dessutom jobbar sambon 14.00 - 22.00 idag och 06.00 - 18.00 imorgon, mummel mummel vrång!   får roa mig med att kolla på gamla filmer på djuren, det är alltid skoj!

Av Susanne Jonsson - 8 november 2012 21:21

Underbara minusgrader! Förstår inte att folk hellre har kolsvart, plusgrader, regn och lera istället för minusgrader, snö m.m.


Imorgon ska det hämtas hö till gamlingarna, förhoppningsvis för sista gången inför vintern. Tycker Blåyge är duktig. Han var ute kl 6 imorse och jag tog in honom vid 20.00 och då har alla andra hästar gått in och han är varken orolig eller liknande. Gnäggar alltid lika glatt och går in snällt och fint.


Vi har inte gjort många knop någon av oss. Bara jobbat och fixat stallet. Sliten. Eftersom jag missade att det var kladdkakans dag igår så bäddade jag ner mig under täcket i soffan efter insläppet av djuren och njöt idag istället, välförtjänt, faktiskt ^^


 


För övrigt har jag missat att jag och min sambo officiellt firade 1 år tillsammans den 30:e oktober, vi var i lag redan innan det men det är som svårt att bestämma ett datum på det hela, speciellt när vi redan kände varandra sedan några år tillbaka. Kärlek till honom, han är det viktigaste jag har i mitt liv!


 

Av Susanne Jonsson - 7 november 2012 18:23

Ledig dag = sovmorgon. Nä... för krambogruppen (antar jag att det är) hade fått uppgift att fälla träd och gallra den lilla stump skog med motorsåg som finns här alldeles intill hyreshuset följt av höga KNAAAAAAAAAAAAK och kort därefter körde de igång flismaskinen. Sissådär strax innan kl 8. Jaja, fick sova 2,5 timme mer, fast gick och la mig 2 timmar senare än jag brukar, huuum.  Nåja, söndag får jag sova åtminstone och då bör ingen annan vara vaken heller.


Hade tänkt mig en skogstur idag på lillen men det blåste storm kan jag lova och då sätter jag mig inte upp på något busig herre så han fick gå för sladden. Var och fotade "nykomlingarna" på ridskolan som ska ut på hemsidan och sedan följde Daniela med och hjälpte mig att spänna för lilleman. Även om vinden hade mojnat emot 3-tiden så var han fortfarande full med energi så det var en aningens spännande mellan varven. Backen var nämligen frusen så det lät något så alldeles förskräckligt så först tassade han mest på tårna och var superpigg och gjorde ett megaskutt när vi körde över en sån där frusen pöl med bara supertunn is så det frasade till rejält. Gick 2 vändor och i slutet av den andra så frasade det till igen så han stod och galopperade på stället ett tag med stjärten långt inunder sig, pust och stön alldeles för mycket energi!!! 4 vändor totalt och hästen var inte ens lite flåsig eller svettig, hrm... jag däremot var duktigt svettig efter att ha sprungit efter den där. Sista vändan började energin mattas av lite åtminstone så han kunde gå på lite slaka tömmar. Nöjd blev han iaf så okej då. Så trist nu när det är stenhårt i backen utan snö, träningsmöjligheterna minimeras.


Blev däremot sur när han var tvungen att gå ut igen. Tänker du icke låta han stå inne från kl 16.00 efter ett sånt "lätt" arbetspass, det kan han glömma   finns hö ute i hagen så han klarar sig tills syster ska ta in gammelhästarna.


Det var en som frågade efter vart jag har köpt reflextäcket jag har till Jollan, dom finns hos Nischhäst där vi även köpte de 100g fodrade regntäckena som vi är otroligt nöjda med och bra priser!  Reflextäcket var jag också nöjd med, mysigt och bra passform.


http://www.nischhast.se/hasttacken.aspx


Blir lite full i skratt. Jag och syster har nämligen EXAKT samma åsikter hur ett bra täcke ska ligga och fetdissar täcken som ger det minsta skav på bogarna eller glider för långt bak på manken så det blir i princip bara täcken med halvhals. Blåyge däremot är mycket lättare att sätta på äldre täcken då han har mindre manke och inte lika stora bogar. Tanken är då lön inkommer att jag ska köpa ett likadant 100g täcke åt honom som våra gamlingar fick nu i höst.


En vanlig syn hos oss, samma modell och samma färg om det inte finns andra att välja mellan. De har även varsitt blårutigt 250g övergångstäcke också.   

 

Av Susanne Jonsson - 6 november 2012 17:47

Så såg min häst ut såhär mest hela tiden ridmässigt, juni 2008



Det har ju faktiskt hänt nånting genom åren. Lite "mesridning" så jag kunde sitta ner för en gångs skull på tant *S*

1 mars 2012


Nu ska jag lägga omkull mig ett tag. Låsningar i ländryggen och skulderbladen, nerver i kläm i höftböjarn, ljuvligt.

Av Susanne Jonsson - 5 november 2012 17:37

Mmm så är det. Våra gamla hästar är bara bäst och det finns inte många hästar som dom två, så det så.   


Jollan har stått sedan 30:e september i princip. Kört någon enstaka gång. Mest pga tids- och motivationsbrist och mycket pga att jag inte har vågat sitta på henne pga hennes rygg. Något jag fick som en fixidé sedan dressyrtävlingen. Nåja, bestämde igår att nu fick det vara nog och efter jobbet så klädde vi på djuren. Johan för vagn och Jollan uppsuttet och iväg det bar och det gick alldeles utmärkt. Johan hade turbofart från start till mål så Jollan fick knata på allt det hon kunde för att hinna med.


Ut i mörkret på en häst som stått över 1 månad i 4-trafiken som i Frånö är = hysterisk! Lastbilar, bussar, mopeder, personbilar som har bråttom, bråttom, bråttom och tränger sig förbi och fram även om vi själva inte kryper ute i diket utan markerar tydligt på våran vägkant att vi vill ha plats, ändå ska de köra 2 bilar i bredd på den smala vägen med diverse fordon. Men vad gör det när man har de mest tryggaste hästarna som går att hitta   på långa tyglar kan man sitta helt avslappnad, dom är för underbar.


Tror det inte ens tog 30 minuter att skritta Berglunds-rundan uppifrån stallet. På grusvägen på baksidan berget så skrittade Johan ännu fortare (trodde det inte fanns en sån överväxel!) så Jollan fick trava ikapp mellanåt, hon kändes fånigt fin att sitta på, superlätt på bettet i en trevlig form och bärig, mjuk och go och bara allmänt trevlig.


Nä hon är bara bäst trots sitt humör    invigde det nya reflextäcket, dock var det på nåder att hon kunde ha den främre delen då det var allra längst ut på kardborren, inte ett dugg förvånad. Finns väl knappt några normala grejer som passar denna häst   


 

Av Susanne Jonsson - 4 november 2012 20:35

Körtur med lilleman med slaggjord, inte för att han slår men som säkerhet då han har blivit så pass glad i hågen!  Lite huvudruskningar och diverse små påhitt men iväg kom vi, stod bättre still idag på stallgången vid selning och utanför stallet, vi tränar nämligen på att stå still med vagn utanför så jag ska kunna stänga stalldörrarna när det blir minusgrader senare, a och o är att kunna göra HALT och STÅ STILL.  Fungerar bra överlag, förutom utanför stalldörren. Men bättre idag!


Körde bort till Gissjöbadet, hur långt det är vet jag inte för tillfället eftersom google earth krånglar men nog bör det vara närmare milen. Trevlig tur, fick sträcka ut lite mera i traven för att stretcha ut musklerna. Pigg och glad herre, märks att höger bak inte riktigt är lika smidig som vänster men eftersom han ligger så mycket efter muskulärt är det inte konstigt, tyckte han skötte traven riktigt fint när han fick länga på det han ville på långa raksträckan. Trött när vi skrittade sista biten hem? Nä. 


Höpås-fyllardag dessutom i både stallen, finns roligare göramål men skönt att ha det gjort för hela veckan. Dollarstore har stora trevliga julklappspåsar som man lätt får i 10-11 kg hö, tyvärr lite sämre kvalité på dom än t.ex IKEA/Jysk/Biltema men äh, dollarstore är alltid dollarstore   Fruktansvärt behändiga istället för att behöva knöla ner ca 5 kg hö i en ikeapåse som man knappt kan bära sen. Blåyge får en med 7 kg på morgonen, bara att ta över axeln och hästen i ett snöre och ut i hagen.


 

Av Susanne Jonsson - 3 november 2012 17:21

Solen lyste med sin frånvaro... hehe.


Vi putsade och fejjade på Blåyge, flätade, tog fram lädergrimman och hela kittet och förväntade mig en nyfiken och vaken Blåyge... Ha! Vi viftade med pisken, hoppade och for och han vickade knappt på öronen och var såååå uttråkad men några bilder blev det iaf, ser sådär lagom dassig och tråkig ut i höstvädret samt att han är duktigt hårig.  


Gamlingarna däremot.... dom ÄR dassiga och långhåriga, dom tog vi en promenad med sedan släppte vi lös dom i paddocken då de knappt rör sig alls i den leriga hagen. Johan rullade såklart och sedan brakade det lös, jädrans va de busade! De höll på tills de båda var nöjda.   


BILDBOMB!


Hårfager med nytrimmad "höst"svans


Snark...

 


Syster hon tycker om den lille blå

 


 


 


 


Jag och vacker liten blå

   


Och så de gamla djuren. Tyvärr ingen kvalité på bilderna då det började mörkna lite men ja haha de dug!


Farbror kastade omkull sig omgående såklart!


En av 3 bockserier!

 


Fulhästar!

 


En snart 22-årig glad farbror

 


Tant showade lite :-)

 


Fin tant! Som synes så förstörde hon grimskaftet liiite. Hade slängt grimskaftet över halsen för att stänga paddocken men hon hade inte tid att vänta idag så hon knatade iväg och det ramlade såklart ner och hon klev på grimskaftet och spännet gick sönder. Hon skrittade en stund till sedan brakade det lös för båda gamlingarna! Skoj hade dom.

   


och för övrigt ser Blåyge ut såhär nu i bakdelen =) Sedan hittade han en soptunna på stallplan... som han såklart måste äta på som med allt annat!


           

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3 4
5 6 7 8
9
10 11
12 13 14
15
16 17
18
19
20 21
22
23 24
25
26
27 28 29 30
<<< November 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Länka


Ovido - Quiz & Flashcards