tantgigant

Alla inlägg den 5 maj 2011

Av Susanne Jonsson - 5 maj 2011 23:15

Blev bjuden på mat/dryck och underhållning på Hornö berget/Hotell Höga Kusten av hotellägarna då de även äger firman ML Huskonsult jag jobbar extra åt mellanåt.  Så vi blev upphämtade av G och for iväg vid 18.30, fick jättegod mat och hade fantastiskt roligt med resten av gänget! Trubadur förspelade innan kvällens höjdpunkt kom upp på "scenen", nämligen Måns Möller och Patrik Larsson!!!


Tror de höll på 1,5 timme och jag skrattade så jag grät flera gånger! Så hysteriskt roligt, just sån humor har man ju också så.


Dags för sängen, lite bilder kommer i efterhand och en film från Cirkus Möller. Måns är ju då Nettan och Patrik är Ullis för den som inte vet.


- Alltså shiiiiiiiet!

  



          Patrik Larsson                              Måns Möller                       syster och Mats, hotellägaren

     

     

   Redbull/jäger, mums!           Våran utsikt från bordet, Höga Kustenbron

   

Av Susanne Jonsson - 5 maj 2011 08:26

Ja när hästen står och är skadad hittar man annat och kika runt på. Min stora dröm är faktiskt att kunna betäcka Jollan men tiden börjar rinna iväg. Tant är inte så ung längre men i väldigt kod kondition och form vilket är ett plus.


Hade jag haft ett fast heltidsjobb hade jag nog redan betäckt hon för länge sen.   Alternativt om någon skulle vara intresserad att vara delaktig i avkomman. Tror många stuper i planeringen när man tycker att det inte är någon större ekonomiskt problem att skapa ett föl men det är att hålla den efteråt som kostar.


Men det förblir nog en dröm...


Travarkorsningar är jag väldigt intresserad av. Vilka linjer inom travaveln som är föga kända för att ge hårda/skarpa avkommor. Vilka raser och kombinationer som ger bäst resultat. Man brukar säga att engelskt fullblod passar bäst att korsa den varmblodiga travaren med då de båda raserna har samma grund. Även arabiskt fullblod som alltid har använts som förädlare på i stort sätt alla raser. Jag har inget emot korsningsavel så länge man har ett mål och tanke bakom det hela. Inte att man väljer den hingst som finns runt hörnet bara för att det är billigt och bra. Travarkorsningar har jag sett massor av och jag har nog faktiskt inte sett en enda som har varit dålig. De mest mindre lyckade är de som har gammal svensk halvblodspappa, tycker det blir för mycket burkig modell som inte passar travarens exteriör.


Den hingst jag skulle välja till Jollan är Ravell 959 som står på station hos Stuteri Team Piaff. De fetmarkerade i texten är de jag tycker är viktigt när man kollar efter hingst till sitt travarsto.


Ravell är född 1994 och felreggad som mörkbrun då han i själva verket är mörkt gulbrun. Lagom stor med sina 168 cm och A-premierad för sina avkommors prestationer. Han var gångartsetta 1998 på sitt bruksprov då han belönades med 9-10-9 och exteriört fick han 98798=41p. Det jag hade önskat var ett högre betyg för benställningen men en 7:a är klart godkänd.


Modern Dancing Lady xx har tävlat Msv hoppning och lätt dressyr och är berättigad värdebokstav ELIT på endast 6 avkommor. Pappa Bernstein 761 behöver nog inte närmare presentation då han är en av de bästa toppförärvarna i gångarter, precis som hans pappa Napoleon 625 var. Båda är Elit-premierade och Napoleons mamma Josephine lämnade 3 avelshingstar och hon utsågs 1986 till Sveriges bästa fölsto! Även hon är då Elitsto. Bernstein har förutom Ravell även lämnat hingstarna Bayron 885 (41p exteriört, A-premierad, svår dressyr, exp USA -07) och Bolero 897 (42p exteriört, A-premierad, svår dressyr, exp USA -01) och därmed är Ravell den enda hingst av Bernstein som finns kvar i aveln tråkigt nog. Napoleon var på sin tid en superförärvare och lämnade bl.a Amiral 764 (45p exteriört, ELIT-premierad, svår dressyr), Bombay 898 (40p exteriört, AB-premierad, svår dressyr) Gazpon 740 (43p exteriört, AB-premierad, MSV dressyr), Nactus 854 (41p exteriört, A-premierad), Nelson 993 (38p exteriört, AB-premierad, svår dressyr), Vivaldi 753 (44p exteriört, A-premierad, MSV dressyr innan exp. USA -99), Wenzel 759 (kastrerad) samt Zephyr 829 (42p exteriört, A-premierad). Utöver dessa godkända hingstar lämnade han Aur de Vie, Chacatorian i svår dressyr samt Taktik och Wulf i svår körning. USA-ägde Napell gick Prix S:t Georges.


På Bernsteins möderne har vi Bristol Cream som var efter fullblodshingsten Kew Gardens xx vilket gör att Ravell har hög andel engelskt fullblod. Bristol Cream är Elit-premierad och lämnade bl.a Ballentina som tävlades i svår hoppning internationellt, Bankir gick svår fälttävlan och  Balett kom 2:a i SM-hoppning 1988. Botic gick även han i svår hoppning och vann Drottningens pris 1991. Hennes mamma Bragansa belönades med ASVH's förärvningsplakett 1989 är är Elit-premierad.


Ravells helsyster Baccara blev BIS på riksutställningen 1993 med hela 45p där hon belönades med en 10:a på både typ och trav. En annan helsyster som heter Ballerin blev reserv BIS på riksutställningen 1995 och vann talangjakten i gångarter samma år på Nordiska Häst. Ballerina är dessutom mamma till Bocelli 1044 som är belönad med 88899=42p exteriört och är A-premierad, blev bruksprovsvinnaren i gångarter 2003 där han fick ett dressyrindex på 21,5p vilket då var den högsta poängen någonsin. Placerad i svår klass dressyr redan som 8-åring.

 

Ravell själv blev 2:a i Breeders Trophy på Flyinge samt placerade sig som enda svenska 5-åriga ekipage på 12:e plats av 44 startande i Unghäst-VM i Holland. Han är placerad svår dressyr och deltog i Junior-EM 2005. Vann Young Rider-SM i dressyr 2006 och 2007 tog han SM brons.


Som ni då kan läsa er till här ovan så kommer Ravell ur en MYCKET stark gångartsförärvande familj vilket jag skulle vilja ha på min tant. Att den vackra färgen har följt med sedan farmorsmormorsfar Pompe 401 är bara ett stort plus! Det finns ännu mera dressyrmeriter i deras familj, t.ex så är Bolero 897's mormor helsyster till Miss Piaff som tävlade Grand Prix dressyr. Kan nog sitta bra länge och plocka ut meriter på meriter.


Ja men stoet då? Många går inte genom sitt egna stos svagheter när de väljer hingst utan tar något för att de vill ha ett föl. Jollan har en exteriör som gynnar ridning mer än trav samt 3 trevliga gångarter. Stabilt psyke men mycket egna åsikter man aldrig någonsin dum eller elak. Fantastisk körhäst och trevlig ridhäst bara man lär sig hur hon fungerar med mycket energi och vill alltid vara till lags, lite orolig i munnen som återstå att se om det försvinner med tiden eller om hon helt enkelt bara är så. Hon har en bra ansatt hals, välliggande bog, djup bål, välvinklade haser, något kort platt kors. Mycket bra hovkvalité enligt hovslagaren.


Stammässigt har hon amerikanske J.R.Broline som pappa efter hingsten Speedy Somolli vars linje inte är känd för att ge skarpa avkommor. Farmor Flashy Lady är importerad från USA 1985 som 8-åring och startade 37 gånger och vann 10 gånger. Hon lämnade 12 avkommor varav 3 i USA. Miljonärer blev J.R.Broline, Leo Broline och Ace Broline varav den sistnämde har jag träffat personligen och hade mycket trevligt psyke. Stoet Ultra Broline sprang in 519,000 kr på 18 starter. J.R.Broline själv är känd för att han var väldigt hård i sitt psyke, rent ut sagt folkilsken. Även flera av hans avkommor har visat samma beteende. Han exporterades till Norge 2003 och dog 2009, 25 år gammal.


Mamma Lo Anda ska ha varit en rejäl och snäll fuxdam född 1987. Hon startade 36 gånger och tjänade 48,950 kr. Lämnade bara Jollan. Som morfar har Jollan den ganska rejäle Vibrante som är känd för att lämna mycket milda och snälla avkommor och ofta med lite massa. Själv är han efter Lep Hanover som kommer från Hoot Mon's linje som är känd för skarpa ättlingar men Lep Hanover finns som mormorsfar till Johan och inget ont verkar komma därifrån. Mormors Torsmirra har min hovslagare kört in och ska ha varit en alldaglig märr. Bakom henne finns för mig okände Smithys Pride som också kommer ur Hoot Mon och som morfar finns franske Oracle C och därefter tyskt möderne.


You'll See

 


Ravell 959

       


Bernstein 761

 


Bristol Cream 13548

 


Napoleon 625

 


Josephine 8620

 

Ravell-avkommor

   

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Maj 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Länka


Ovido - Quiz & Flashcards