tantgigant

Alla inlägg under december 2010

Av Susanne Jonsson - 14 december 2010 17:10

Iskallt är vad det är!!! Men det är kanonfina dagar med strålande solsken och ett härligt vitt vinterland som väntar... MEN... termometern visade stadiga -25 grader imorse! Jag hade morgonen i stallet och det var 2 hästar som stod och steppade och en var sur som ättika. Ja de var gamlingarna (snart 20 och 19 år) som absolut ville ut och det fort! Tant Jollan var galet sur över att få täcke på sig, fyyy vad hon avskyr dom!


De drog som en avlöning när de kom utanför stalldörren... hej då djuren!


Det har därefter legat på runt -22 minus hela dagen och småblåst så det har varit iskallt! Var ute med hunden ca 30 minuter tror jag och det räckte, iskalla tår och kinder trots en massa kläder, nä ingen ridning på gammal farbror idag heller!  


Men det ska bli mildare sägs det emot veckoslutet, hoppas!


  


Av Susanne Jonsson - 13 december 2010 18:34

Här kommer förra tisdagens träningsfilm. Hade hoppats på att få ut mer av den här träningen än vad som gick... tant blev än en gång jättespänd och knepig. Hon går emot innerskänkeln, lägger huvudet extra på sned och gör små "utbrott" mellanåt då hon tolkar mina hjälper helt fel, det blir som kortslutning helt enkelt. Var så illa att jag faktiskt hade träningsvärk i armarna dagen efter för att hon var så på bettet, suck... 100 steg tillbaka liksom. Men min instruktör tyckte hon var lugnare och såg bättre ut än förra gången.


- Det är bara att komma igen! Mera! Kämpa på!


  


Men det är så det är! Lägga det här i ett fack för sig själv och fokusera på annat nästa gång och kämpa på!


Till filmen då. Lite balansövningar för Jollan då vi skulle hålla oss på två linjer på varsin sida av medellinjen och flytta för skänkeln utåt och sedan tillbaka, hade varit jättenyttigt om inte tant hade tyckt att hon skulle bli hysterisk när jag bad om två saker samtidigt  På slutet syns 3 försök till öppna och där gör jag nånting som man verkligen måste vara noga på en häst som tappar takten - håll takten hur bluddrigt det än blir!


Ser ut som om jag har skitit ner mig totalt med så mycket kläder! Att min röv är gigantisk hjälper inte till heller, hahahaha!   Folk blir ofta irriterade på mig för att jag säger så om min egna kropp/vikt men för mig är det ett sätt att tycka det är okej med hur jag ser ut, haha :)


Av Susanne Jonsson - 13 december 2010 18:09

Gör som många andra och DISSAR kylan! Vi har -23 nu och temperaturen har legat runt -19 hela dagen och kallare ska det visst bli! Okej min häst vilar iofs nu men ändå! Satt och tog inträde på ridskolans luciashow med syster och trots rejält klädda, filt att sitta på + sittunderlag på filten och filt över benen och frigolit under fossingarns så frös vi något fruktansvärt till slut! Tur att vi bara behövde sitta där ca 1,5 timme. Hugaligen! T.om hunden är inte så förtjust hon som normalt inte bangar för nått!


Slutligen en stor HISS till Showmasters täcken! Maken till perfekt passform till våra hästar har jag aldrig varit med om! Inget skav eller täcken som åker på sniskan trots en aktivt tokrullande Johan! (åtminstone de täcken med highneck) De rör sig inte en millimeter bakåt, slittåliga och bra prisklass! Nu har jag då ingen bild eftersom min älskade följeslagare till kamera är trasig *snyft* Johan är så fin i sitt nya vintertäcke, grönt är årets färg. Jollan har förra årets bruna och så har de båda ett 250 grams blårutigt var. Dom är kanon!  


Vintertäckena är köpta för ca 950 kr och övergångstäckena för runt 500 kr. Kan inte skriva ut några exakta priser eftersom vi har lyckats köpt alla 4 täcken på rea tror jag *S*


  

Av Susanne Jonsson - 10 december 2010 10:32

Ja tanten får åtminstone 2 veckors ledigt, tänkte bara köra henne för att hålla igång henne, får se om hon är med på klubbens hoppning den 29:e december, innan dess skulle hon behöva en hoppträning, men det beror såklart på vad Amanda säger, jag hoppar ju inte.  Enda ridningen får nog bli är Sandra kommer ut nästa gång och dressyrar hemmavid. Tänkte passa på att rida ridskolehäst sista gången innan jul så får Jollan följa med i januari istället. Kanske har landat lite mer i huvudet då, hon har ju lärt sig massor egentligen!


Hade lust att ta tag i Johan lite mer faktiskt medans tanten vilar. Johan har inte gått så mycket så han kan man väl säga att han har vilat en hel del. Något mjukgörande pass kanske på volten och bara ut och njuuuuta av en helt okomplicerad gammal herre. Bäst är vad han är!


 


En annan grej jag reagerar ganska mycket på är hur många timmar vissa hästar verkar få stå på stall! Jag skämdes duktigt föra veckan när hästarna fick komma ut vid 7.30 bara för att jag var så seg! Deras välbefinnande kommer före våran bekvämlighet. Vi är 3 st som har varsin häst och vi delar på stallsysslorna som har två pass per dag:


Intag - Mockar, eventuellt spånar, tar in kvällshö (har bal stående utanför stalldörren), fyller på vatten i boxarna & thermobaren ute, lägger in kornkross och fyller höhäckarna ute i hagen så de har mat dygnet runt ute. Just nu har de en hel bal då den var så frusen så vi inte hade någon lust att stå och slita i den för att få ut hö till dom, nu lägger man överflödet som hamnar på backen i häckarna istället. Slutligen tar man in djuren vid 20-21 tiden.


Utsläpp - Täckar efter temperatur och släpper ut. Antingen vid 06.00 om man jobbar eller 07.00 när man inte jobbar. Morgonen är så lätt då man bara ska behöva kliva upp, klä på sig och åka till stallet och släppa ut och åka hem igen så de får komma ut så tidigt som möjligt.


Nu har då inte min syster någon bil och stallet ligger tyvärr inte på promenadavstånd men hon lånar min bil och tar några dagar i rad istället mellanåt. In sent, ut tidigt. Då mår gamla hästben som bäst och hästarna då, ja dom är inte så jätteförtjusta egentligen att stå på stall så varför ska de behöva stå inne över 12 timmar bara för att en annan ska vara bekväm. Nu har dom äntligen börjat komma in självmant åtminstone, det beror nog mest på att jag köpte kornkross som en liten "morot" för att dom ska vilja gå in.   Egentligen har vi ingenting att erbjuda som dom inte har. Fri tillgång på mat och vatten och en stoooor härlig hage med skogspartier som skydd emot vind och väder.

Av Susanne Jonsson - 10 december 2010 08:45

Mmmm stora tanten bestämde sig igår för att dra av sig halva bakskon och hur hon har lyckats vet jag faktiskt inte. Alla sömmar på insidan var borta och skon en aningens framskjuten, sulan hade hon knölat upp också. Men skon är HELT spikrak!  Så den drog vi av så hon inte drumlar bort den i hagen istället. Ska se om man får med sig hovslagargrejer från jobbet idag tills imorrn så man kan slå på den. Har vi bara pengar över en vacker dag ska vi köpa ett litet hovslagar-set från Hööks där de nödvändigaste grejerna finns för att slå på tappskor finns, skulle vara perfekt!


Träningen från filmen har jag bara inte orkat tagit tag i ännu. Ska försöka få det gjort snart. Ikväll kanske... först ska jag iväg och jobba vid 12 en sväng och så har jag jobb hela dagen imorrn och så blir det till att hjälpa till på ridklubben på söndag under deras lucishow.


Vet faktiskt inte hur jag ska göra med tanten, ska jag låta henne vila fram till nästa vecka kanske? Känns bättre det för hinner inte motionera henne nånting idag eller imorrn. Kan klämma in det på söndag förmiddag åtminstone. Äh det visar sig! Hon är en som inte alls mår dåligt att inte komma ut. Kanske rakt av att hon ska få vila sig fram emot jul nu och bara gå lite lätt? Nästa helg åker jag till Stockholm på hundutställning så kanske är lämpligt för vintervilan!


Sista delen av hennes nya utrustning kom igår! Bild kommer senare, såååå fint!   

Av Susanne Jonsson - 8 december 2010 18:25

Då har vi kommit till den ryska travaren som faktiskt är en egen ras! Den erkändes så sent som 1949 och är då en ras som utvecklats ur den ryska orlovtravaren. Den fanns i tre olika typer: 

  • Medelstor
  • Kraftig
  • Sportig

Många av uppfödarna hade en sån inriktad avel på de olika modellerna att de helt enkelt glömde bort att utvecklas rasen till det egentliga ursprunget – snabbhet! Den kraftiga modellen kan beskrivas som långryggad samt med korta och starka ben och den medelstora lämpade sig mer som rid- och jordbrukshäst. Till slut avlades endast den sportiga typen för att få fram en snabbare travhäst.


När den amerikanska travaren utvecklades under slutat av 1800-talet så blev helt enkelt orlovtravaren utklassad när det gällde snabbhet. De ryska uppfödarna ville såklart hänga med i utvecklingen och importerade amerikanska travare som man korsade med sina bästa och snabbaste orlovtravare. I denna avel ingick den dåtida världsrekordhållaren Cresceus som hade klarat den engelska milen på 2 minuter och 2 sekunder. Resultat av dessa korsningar betäcktes sedan vidare med speciellt utvalda orlovtravare och resultatet blev en häst som inte var lika ädel som orlovtravaren och i genomsnitt snabbare.


Podarok f.1935, den typ av travhäst de ville få fram. Hans farfar och morfar är amerikanska travare.

     


Ryssarna var nöjda med resultat och ett systematiskt avelsprogram startades för att få en snabbare och större häst. Mellan 1890 och 1914 importerades hela 376 amerikanska travare från USA varav 220 ston och 156 hingstar. Under första världskriget var det importstopp från USA så de fortsatte arbetet att avla med de amerikanska individer de redan hade och deras egna travhästar som inte var högre än 155 cm i manken. Det var inte förrän av 1930-talet som mankhöjden hade ökat och orlovtravarens välkända uthållighet var befäst.


  


1950 var rasen erkänd och fixerad och uppfödarna var väldigt noga att rasstandarden hölls, speciellt när det gällde specifika mått. Standarden som fortfarande gäller säger att mankhöjden på ett sto ska vara 160 cm och 163 cm för hingstarna samt att skenbenet måste vara minst 19,9 cm långt. Under 1970 och 1980-talet kunde de exportera sina hästar och dessutom ta in nytt avelsmaterial från USA för att utveckla rasens snabbhet ytterligare och samtidigt sprida rasens popularitet. 12 linjer finns isolerade i rasen.


Via den amerikanska travare kan vissa ryska travare vara naturligt passgångare men det är inget som eftersträvas. Rasen är då storvuxen men väldigt lätt i modellen och mycket tålig. I dagens moderna travsport så är inte den ryska travaren eftertraktad då den trots det flitiga avelsarbetet inte är snabb nog att konkurrera internationellt. Men hemma i Ryssland är den fortfarande populär inom travet.


  


Lite roligt att veta är att hingsten Podarok levde upp till en ålder av 29 år gammal och han betäckte även ston fram till att han blev 28 år och han skapade dessutom en egen linje. Stoet Mazurka blev även hon en äldre dam och avled när hon var hela 28 år gammal och hann dessutom tillverka 16 föl.


Rysk travare som ridhäst, riktigt stilig!

  

Av Susanne Jonsson - 7 december 2010 19:19

...är faktiskt det ord jag vill sammanfatta kvällens träning med! Efter att ha varit klockren hemmavid trodde jag att det skulle kännas bra ikväll men tant blev superspänd, yr och mycket upprörd!


Tänker inte ens lägga ner energi att kolla på filmer ikväll, tar det imorrn. Nu ska det duschas och se på tv med älsklingen och invänta House!


Har iaf fått en underbar och mysig skrittur på världens bästa farbror Johan  

Av Susanne Jonsson - 6 december 2010 17:55

Jobbat idag, så underbart härligt att få något att göra och inte bara sitta hemmavid här i Kramfors. Var hos j:r Melander för att släppa ut djur, göra rent och hjälpa till att sela klart häst medan han var ute och tränade.


Var hemma runt 14-tiden, var bara att hämta upp syster längst vägen och hem och byta lite kläder. Har svettats som en.. ja jag vet inte vad! Bara -5 grader! Rena sommarvärmen   det blir som varmt när man står och mockar i täckbyxor och pulsa runt i snön för att ta in djuren, märrarna ute i storhagen hade ingen som helst lust att jag skulle fånga in någon av dom!


Runt 14.30 satt jag bakom min egna tant och körde en sväng i sällskap av Driva emot Oxtjärn. Hur härligt som helst! Min mystant, så fin körhäst   


Imorrn bär det iväg till ridskolan för träning! Yeeey finaly! Ska prestera bättre den här gången, promise! Men först ska det jobbas på förmiddagen hos Melander igen! Me like it.


  

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4
5
6 7 8
9
10
11
12
13 14 15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< December 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Länka


Ovido - Quiz & Flashcards