tantgigant

Alla inlägg under juli 2012

Av Susanne Jonsson - 12 juli 2012 19:51

Inte för att regnandet stör mig så mycket men Jollan påverkas, öm i ryggen idag och humöret har varit riktigt surt sedan det började regna, riktigt surt   


For och hämtade täckena. Johan fick sitt ofodrade regntäcke och Jollan sitt 250gr övergångstäcke så ryggen och förhoppningsvis hon blir gladare. Ska visst fortsätta regna resten av veckan så... Borstade pållarna i småregnet och försökte få någon uppställd bild på tanten, hon var bara vrång   ser inte klok ut men visst är hon fiiiin i sin rosa grimma??  


Klädde på dom täckena + flughuvorna och släppte ut och såklart var Johan jättebusig och dom började fara omkring som nå dårar, hur fina blev bilderna med alla kläder på? Suuuuck! Men men, bättre än ingenting   


- Uhu varför får inte jag följa med??

 



 


   


         

Av Susanne Jonsson - 11 juli 2012 16:48

Ord överflödiga, min häst är så otroligt rolig att rida även om hon är pigg som nå tok mellanåt, vi har varit ute och travat en massa och galopperat en bra bit och emot slutet av sträckan gick det FORT, Driva hann inte med, kul hade vi och det bästa var att tant lugnade ner sig innan ridturens slut och gick på långa tyglar, hon har gjort så stora framsteg på kort tid nu   


På väg hem

 

Av Susanne Jonsson - 10 juli 2012 23:19

Bestämde igår med sambon att vi behövde åka till Birsta för att köpa bildelar på Biltema... ja bildelar var det ja... dom inköptes på en gång.


Sedan råkade vi gå i ett ex antal till butiker, glömde och kände maaaassor men höll hos duktigt undan från att köpa en massa. Ett reglage till gasoltuben. Sedan råkade jag gå in på hööks för att jag skulle kolla efter en till bädd åt Driva, hoppsan där var det upp till 50% rea    Sambon råkade dessutom köpa ett x-box, så var det med bara bildelar.


Första jag hittar innanför entren är endast 2 ridhjälmar kvar på 50% och den ena var precis min storlek, mina 3 hjälmar här hemma är alla under lite kritik utseendemässigt (slitna!!!) så det var som hittat! Hi Tech för 274 kr, kändes helt ok!


 


Nu när jag äntligen har en dressyrsadel som passar igen så ska jag utöka soritmentet, har några schabrak som ska pensioneras från min ägo nämligen då jag tycker dom är så tråkiga i färgen. Hittade mig ett brunt Showmaster för 114 kr, också 50% rea. Med en riktig härlig brun färg, mina andra har intagit någon slags... dassig nyans.


Utöver rean fastnade jag för ett Claridge House pannband för 229 kr, svart läder med 4 strassrader lagom svängd och dessutom i x-full!!! Ni ska bara veta vad krångligt det kan vara att hitta pannband i x-full i butiker som inte kostar skjortan, fuskigt att allt ska bli så mycket dyrare bara för att min häst har gigantiskt huvud    Därefter hade jag turen att hitta den sista x-full flugmasken och den snodde jag åt mig fortare än ögat! MIN! 129 kr standardpris, Johan har en likadan och den är vi nöjd med.   


 


Birsta-besöket tog i princip hela dagen och det har regnat ordentligt mellan varven så tanten har fått vila idag. Tror det allt för bli en lite tuffare uteritt imorrn, galoppjobb tackar hon nog inte nej till!

Av Susanne Jonsson - 10 juli 2012 01:04

Nu under min semester här kände jag mig helt klart tvungen att ta upp mitt intresse för framgångsrika travhästar. Vi har ett fåtal genom historian och den här gången tar jag upp förmodligen den största travarkorsningar genom tiderna Jappeloup de  Luze!


Jappeloup föddes i april 1975 hos gårdsägaren Henry Delage, Saint-Savin i Gironde, Frankrike. Hans far Tyrol II var en brun hingst född 1963 av rasen fransk travare som kommer ur Hambletonians hingstlinje. Tyrol själv bildade sin egna hingstlinje med framgångsrika travare. Modern Vénérable xx var ett mörkbrunt fullblodssto född 1955 efter hingsten Oural xx (f.1942). Korsningen beskrevs mer eller mindre som en olycklig sådan och resultatet blev en liten svart hingstunge som kom till världen. Stammen var inte alls intressant trots att rasen Selle Francais är uppbyggd på detta sätt.


    


Jappeloup kom till att bli endast 158 cm i mankhöjden och dömdes därmed ut omgående för att bli någon framgångsrik tävlingshäst då han varken hade fysiken eller gångarterna. Han hade dessutom ett speciellt och livligt humör. Nu var hans uppfödare granne till den franske hoppryttaren Pierre Durand och han tog kontakt med denne att få ordning på Jappeloup samt att få honom ordentligt inriden. Men Pierre vägrade att ens sitta på hästen p.g.a hans storlek. Henry fortsatte dock att tjata på Pierre att han skulle ta sig an hästen och efter 1 år tog han emot honom efter han såg honom hoppa, tekniken var inte lysande men hästen visade ett stort mod och hade ett bra scoop över hindret.


   


Jappeloup, den lilla hästen med det stora hjärtat, likt en gummiboll tog han trots allt över höga hinder utan någon rädsla. I deras internationella karriär under lagtävlingen i OS i Los Angeles 1984  slutade det med att Pierre vackert fick promenera av banan efter ett stopp på ett hinder medan Jappe smet av banan själv. Kritiken lät inte vänta på sig men skam den som ger sig sägs det!  Mer träning för att få samhörigheten och tiden som kom därefter är historisk!


På rymmen!

 


Han är en av de bästa hopphästarna genom tiderna och Frankrikes mest kända någonsin. Tillsammans blev de bl.a Fransk Champion 1982, Europamästare 1987, erövrade 11 guldmedaljer varav 5 var Grand Prix World Cup och 3 i CSIO, guld individuellt i OS i Seoul 1988 samt guld under VM 1990. Jappeloup var faktiskt så framgångsrik att han dominerade över den store Milton då han vann avgörande segrar i Europa & Världsmästerskapen över honom.


Vid segern i OS 1988 fick Jappeloup bära medaljen under prisutdelning & ärevarv

  

Jappeloup & Milton, 80- & 90-talets bästa hopphästar!

 


Jappeloup var verksam ända fram till 1991 och avtackades vid foten av Eiffeltornet med att arrengera en hopptävling. Dessvärre avled Jappeloup av en hjärtattack endast 3 månader efter sin pensionering, endast 16 år gammal och en av världens bästa hästar genom tiderna var borta.


Ekipaget med sin udda hoppstil som tog sig an de allra högsta hindrerna, en fantastisk liten individ som inte lämnade någon berörd på sin tid. Han har för övrigt en staty upprest efter sig utanför det olympiska museet och under 2012 produceras en film om hans historia. Tyvärr tror jag inte att det kommer bli en aktuell film i Sverige då den produceras på franska, men vi får hålla tummarna!


  


Hickstead Grand Prix 1986


Segerrundan OS 1988

Av Susanne Jonsson - 9 juli 2012 20:50

Tant godkände sadeln!   


Kom en riktig jäkla skur tidigare och det bara öste ner! Gav upp hoppet ett tag att det skulle sluta men efter ca 1,5 timme började det spricka upp lite lagom och då passade vi på och regnet höll sig borta men fram kom svinnknotten istället! Herrejävlar vad dom svärmade!   Gick inte ens borsta ordning hästen ordentligt och Ultra Shield hjälpte knappt, usch vad hemsk dom var. Tack och lov slapp vi dom så fort vi började röra på oss.


Blev bara ett kort pass på kanske 15 minuter mest för att prova sadeln, tanten kändes faktiskt riktigt bra och travade på trevligt, tacksamt att jag fick trava idag   började med lite för långa läder, sedan att min sits är som den är... ja det är väl mest som vanligt, var lite problematiskt att hänga med tanten i traven ^^


           


och så min fina ovärderliga Driva   

 

Av Susanne Jonsson - 9 juli 2012 15:15

Var allt lite orolig innan jag väl fick ta upp och klämma och känna och inspektera varenda liten centimeter, jämnfört och synat noga om den var sned eller nånting men nä, jag kan då inte med blotta ögat se något fel på sadeln jag fick hem idag. Finns inte en enda repa! Sadeln är verkligen helt ny som det skrevs i annonsen, det enda som skvallrar om att den är provad på en häst är att lädret fick en liten buktning på stropparna efter sadelgjorden, kan inte ens fatta att jag gjorde ett sånt fantastiskt fynd! Nu vill jag verkligen bara iväg och testa den och hoppas innerligt att tant godkänner den igen!   


Så nu har jag en Knights Eva Marion dressyrsadel i min ägo, helt ny och endast provad på en häst tidigare. Nypris 15,995 kr, blev min för 6500 kr! Återstår att se om jag måste köpa något annat järn till bara   Var tvungen att skratta lite för mig själv, har köpt en sadel som kostade 500 kr mindre än vad hästen gjorde. Men ska det passa får det kosta, oavsett prislappen på hästen, för mig är hon värd en miljon!


 

Av Susanne Jonsson - 8 juli 2012 23:52

De senaste ridturerna har bara spenderats i skogen, det finns inget bättre sätt att ladda batterierna med helt enkelt och hästarna har varit mer än nöjda.


Red hem dom idag till Storbacken igen, 2 timmars tur kanske? Genom skog, genom ytterdelen av Kramfors och sedan ute på landsbygden igen och i slutet av turen travade vi en sväng och då vaknade den där tanten till rejält! Alltså jag förstår inte vart denna häst får sin energi ifrån!  Vi har även fått lägdorna slagen här så vi kan trimma lite dressyr, återstår att se om vädret tänker vara lite pissigt som det är just nu. När jag får hem dressyrsadeln kvittar det, då ska det dressyras!


Just nu saknar jag bara lite naturhinder att flyga fram över, den där hoppmänniskan vaknar extra mycket när det är naturhinder och speciellt Johan tycker det är vansinnigt kul att hoppa i terrängen, då går han som tåget! Bilden nedaför är från 2007 när vi deltog i en hubertusjakt, visst ser dom glada ut de gamla djuren? Tina (RIP) främst då 15  år och Johan 16 år.


 

Av Susanne Jonsson - 8 juli 2012 22:33

Det är faktiskt tråkigt när folk inte är mer insatta i denna djupgående lag. Men för den som vill lära sig mer om sin rätt som fotograf kan läsa den här länken, jag tyckte den var mycket intressant och lärde mig faktiskt lite mer om våra rättigheter som fotografer   


http://www.fotosidan.se/cldoc/vad-far-man-fotografera.htm

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4 5 6
7
8
9 10 11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Länka


Ovido - Quiz & Flashcards