tantgigant

Alla inlägg den 26 juli 2012

Av Susanne Jonsson - 26 juli 2012 21:38

Susanne Jonsson med You'll See (Jollan) varmblodstravare f-96
Klockestrand - Grössjö, ca 2,2 mil, 4 timmars ritt


Budkaveln tog vi över i Klockestrand dit vi blev transporterade. Jollan stod och filosoferade bland turister och trafik, nästan sovandes till slut. Ingen dök upp till den tid som satts för avfärd så kl 14.05 red jag iväg själv längst vägen. Ganska tung trafik men tanten vet att man ska sköta sig trots otäckheter längst vägen/dikena så hon uppförde sig exemplariskt!


Annat var det när vi väl vände inåt nere i Gålån på grusvägen. Skulle justera en stigbygel och la bak benet för att korta stiglädret när tanten vänder sig så jag råkar trycka åt henne med skänkeln... Det räckte för att tant skulle härja upp sig helt - trava, galoppera, vad vill du?! *smått tokig häst*    Vidare längst vägen kommer man till slutet av den träningsväg vi nyttjar på jobbet och där skulle jag möta upp Johanna med hennes halvblodshäst Koszca. Vi pratades på mobilen och trodde vi visste vi hade varandra. Träningsvägen i Grubbe är ju då en lång sandväg med ytterst få vägar från den. Men hon lyckades såklart rida ner på den väg vi skulle på innan jag såg henne så jag red förbi henne och innan vi hittade varandra, haha vilken cirkus!


Till slut hittade vi åt varandra. Hästarna fick hälsa och sedan bar det av på riktigt. Hästarna rejält pigga och Jollan älgade på som vanligt i sitt egna tempo. Tänkte att det här blir spännande och se hur länge min häst egentligen orkar, hon är ganska känd som outröttlig och har massor av energi trots sin ålder! Genom skogen över berget på den så kallade Kabelvägen. 2 sankmarker och 1 myrmark ställde till det lite men det gick att komma förbi och fram.


Tjärnen i Grubbe, på andra sidan har vi träningsvägen för travhästarna jag jobbar med, kl 15.03



Johanna med sin Koscza, samma tidpunkt och ställe som ovan

 


Kabelvägen över berget kl 15.20

   


Ut ur skogen kom vi till slut och därefter kom vi in i samhället Herrskog där jag är uppvuxen. Hann med en superhärlig galopp uppför en lång lägda upp till storvägen. Behövde bara gå en bit längst vägen innan vi svängde upp emot By. Där fick vi lite drickbart av stallägarna till Meadow Ranch (Caroline & Mats). Deras gård är f.d By Stuteri som faktiskt har varit en av Norrlands största stuteriet att ta emot ston för betäckning har jag hört. Otroligt fint är det där. Johanna skulle ha sin häst där på installning men hon följde med en bit till tillsammans med Carolina och hennes 21-åriga brukssto Wilma.


Här glimtar vi samhället Herrskog kl 15.59

 


Dom följer oss någon km innan de vänder hemåt igen. Tant har faktiskt slagit av på farten och skrittar lugnt och fint på långa tyglar. Vi väljer att trava när de vänder så hon inte hinner reagera så mycket. Hon tittade faktiskt bara lite bakom sig men accepterade på en gång att vi blev ensam, duktig häst jag har!


Bara en bit bort kommer man till Bålsjö där det finns en badplats där hästar är tillåtna. Svänger ner där och hon går raka vägen ut i vattnet. Vi har ju faktiskt bott här ute ett år med hästarna så hon kände igen sig. Men icke att hon skulle dricka... bara leka   


kl 16.56, plaskar i vattnet

 


När vi sedan ska gå därifrån blev tanten less på mig, hon kunde inte fatta varför vi skulle fortsätta bortåt men efter lite övertalning var vi på väg åt rätt håll igen. Nu kunde vi trava och hålla ett bättre tempo än tidigare, blev några km längst hård grusväg innan vi fick gå in i skogen igen.


Bålsjö kl 17.07

 


Genom skogen och över ytterligare ett rejält berg. Som med det tidigare berget fick hon bära mig uppför och sedan gick jag utför. Det här berget var ännu brantare och det var skönt att få sträcka på benen för mig också. Hästen blev rakt av lite matt (!!) när vi kom upp, trodde jag inte fanns i hennes värld... men jag antar att 3 timmars ritt med rejäl terräng kan göra en turbotant lite trött trots allt.


Ut ur skogen kom vi igen där man kommer ut på baksidan av en gård med sommarboenden nerifrån nånstans i Sverige. De har alltid sin arabvalack med sig och den här gången hade vi tur att träffa på ägarna som jag aldrig fått äran att göra tidigare. Han hade läst om ritten och tyckte det var fantastiskt kul att få träffa på oss! Dock hade han förväntat sig en hel flock med hästar, tyvärr har vi lite för tunnt med intresserade här omkring   vi som blivit jagad av bromsarna sedan vi kom in i Grubbe blev mycket tacksamma över att han erbjöd sig att ge bort lite Ultra Sheild till min svettiga häst, oh så tacksamma vi var!!!   


Araben Cesam var glad över lite hästsällskap kl 17.30

 


Fastnade där ett bra tag innan vi fick bege oss iväg. Efter bara en sissådär 50 meter blev det asfaltsväg som de la för något år sedan så det blev bara skritt tills vi kom fram till Grössjö. Fortsatte någon km till innan skjutsen kom och hämtade oss och kunde därmed lämna över budkaveln till näste kvinna!


Framme! kl 17.54

 


Tant klev mer än gärna på transporten hem! Väl hemma fick hon återförenas med en lycklig Johan och fick sig en välbehövlig dusch och senare på kvällen kom dessutom hovslagaren på besök.


Idag fick hon en välförtjänt massage och en ordentlig ryckt. Reagerade bara lite framme i bogen i några muskler men annars var hon i god vidgör och ryggen har klarat sig från otäckheter som jag var lite oroad över ibland (hon med sina ryggbesvär). Inte öm eller ingenting. Blir massage imorrn också och mera rykt och vila tills på måndag   

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4 5 6
7
8
9 10 11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Länka


Ovido - Quiz & Flashcards