tantgigant

Alla inlägg under oktober 2012

Av Susanne Jonsson - 21 oktober 2012 19:52

Nog för att man ställer upp väldigt mycket men... nä... FRÄS säger jag bara över detta!


Blåyge fick gå 3 vändor med sladden nu på kvällen. Han kämpar så duktiga sista rundan trots att det är jobbigt men oj så nöjd han är med sig själv efteråt. Syster hjälpte mig och hon lärde mig hur man startar på bästa sätt när man drar tungt med loksele. På hennes tid på Nordvikskolan så höll dom på just med skogskörning och hade bra lärare i detta ämne. Så vi testade 2 såna igångsättningar från halt och det fungerade super! Man låter dom ha kontakt med det som ska dra först innan man ställer hästen antingen åt höger eller vänster när man ger kommando att gå framåt, då börjar dom med vänster eller höger bog först när de drar igång vilket är skonsammare och mer bekvämt för hästen än att de ska rycka tag i grejerna med hela bogen.  Alltid kul att lära sig något nytt!


En dusch på det och sedan fick han göra kväll vid 19.30 Vila imorgon och på tisdag vet jag inte riktigt vad vi ska hitta på än. Jobbar bara på förmiddagen så tror jag kör en motionssväng bara.


In i duschen nu. Ladda för en längre dag imorgon då vi ska till Umåker. Sambon jobbar natt. 18.00 - 06.00 så det var ganska skönt att vara med hästarna längre ikväll. Bara jag och hunden hemma nu, skönt med sällskap   dagens bild får faktiskt bli på mig själv med väldigt kort hår. Håller på att spara ut nu, ytterst irriterande egentligen men vill prova att ha längre igen så vad gör man inte.   


 

Av Susanne Jonsson - 20 oktober 2012 21:54

Finns inte längre. Copiad, den svarta vackra hingsten har avlivats 23 år gammal pga skada i hagen, fortfarande pigg och fräsch hemma hos ägarna. Hingsten som vann 50 gånger av 81 försök, 15,861,650 kr på kontot. Fick något sista år hemma i sin egna hage med sin valack som kompis.


Vila i frid du vackre   



När han vinner Elitloppet 1994 över den store Pine Chip

Av Susanne Jonsson - 19 oktober 2012 22:34

Var en tjej som hörde av sig, hon hade sett en bild på sig själv på sin häst från en tävling på Näset. Ett vackert skimmelsto från Tyskland. Rotade i arkivet efter fler bilder på detta ekipage och insåg ännu mer hur mycket jag saknar fotograferandet, speciellt från tävlingar även om det innebar långa dagar. Ser bilder från "tävlingsfotografer" på tävlingar men det är som många kompisar har sagt att de inte vill köpa då bilderna saknar känsla, jag håller med, fullständigt. Det är stor skillnad att ta en bild med god hästkänsla, att veta i vilket ögonblick man ska ta bilden för att få en bra power och levande bild på ett levande ekipage. Ja vad säger man... det drar ännu mera i fototarmen...


Bjuder på en gammal bild på ett hemmaekipage. Helt Ok i mina ögon.

 


Lång dag som började 5.30 De gamle djuren ute strax innan 6 och mockat och klart. Blåyge ute till 6.35 och hann mocka åt honom innan det var dags att dra sig emot jobbet 06.45 16.10 var man tillbaka i samma stall och det blev en körtur i sällskap av P och Swift. Backträning stod på schemat, blickar tillbaka i bloggen och ser att senaste backträningen skedde för exakt 2 veckor sedan. Hästen börjar trevligt med att skritta riktigt duktigt. Ibland som en normal häst med längre steg och en ren 4-takt, sakta men säkert tar det sig! Skrittar en kilometer på asfalten innan vi vänder in på vägen vi ska träna på. Blåyge går och filosoferar och BOCKAR när vi ska trava iväg, han var inte riktigt beredd att Swift började trava och blev överraskad när jag gav travkommando så han gjorde en lite tjofräs innan han knatade på snällt igen. Jag tror seriöst att det snart blir en slaggjord på, bara för att!   Superfin att köra! Härlig balans med schvung i stegen, alldeles rak i nedförsbackarna med väl inundersatta bakben. Första backen kunde jag konstatera att han var bättre än för 2 veckor sedan. Sprang betydligt rakare i en bättre och renare trav. Vill sätta ut höger bak och vara ställd till vänster och glida ut i högerkanten på vägen men lättare att korrigera nu. Andra backen bestämde vi oss för att vända åt andra hållet vilket gjorde att vi kom närmare en vit skåpbil på en parkering. Swift som är seg att vända tog tid på sig så Blåyge var tvungen att stanna för att inte börja vända in i hans vagn... tror ni inte han hann fundera mer än en gång om den där bilen var farlig... jodå... hopp, studs, kasta sig lite hit, kasta sig lite dit. Iväg kom en mycket upprörd Blåyge och resultatet blev därefter. Hopp och skutt i bakkärran och någon slags grispass trav uppöver halva backen innan han lugnade sig. Därefter var såklart bilen jätteläskig och skulle fjanta sig i vändningen. Åhjo... han kastade sig åtminstone inte så får väl vara nöjd efter det. Tredje svängen blev inte så bra heller men fjärde backen var han åter igen jättefin även om han började bli lite trött.


Fin och rak på vägen hem. Skrittade sista kilometern hem utan bekymmer, stod blickstill vid avtagning av vagn och såg riktigt nöjd ut i stallet. Inte alls trött i baken utan vilade bara normalt på valfritt bakben efter ett tag. Fick sig en dusch då han såklart blev lite svettig i sin nu ganska lurviga päls. Tänker han bli hårigare blir det en spårklippning för att underlätta.


Tummen upp för detta pass också!   På söndag blir det en sväng med sladden. Själv var jag nöjd efter att ha landat i soffan med middag 19.45 Nu ska jag ha 2 härliga nästan helt lediga helgdagar!

Av Susanne Jonsson - 18 oktober 2012 18:13

That's me när jag försöker lära mig jaktprovsreglerna för Spinone. Har åtminstone klart för mig vad som ska göras i 1 av 3 delmoment, duktigt!   


För övrigt är jag en klantig människa. Har vansinnig mensvärk den här omgången så ja skyndade mig över efter att jag hade matat hästarna på jobbet och tryckte i mig 2 stora Iprentabletter. Kändes bra under dagen och under lunchen tänkte jag mig inte för utan trulade i mig 2 till under lunchen "bara för att" jag inte skulle få ont. Kunde icke förstå varför jag mådde dåligt i magen strax efter lunch. Vansinnigt illamående men tack vare praktikanten gick de sista timmarna riktigt smidigt. Klev ur bilen hemma i stallet men fasiken det var inte bra alltså. Fick ge upp tanken att köra mer häst för dagen, ville bara hem och äta och lägga omkull mig.


Kom fram till att 4 ipren under 5 timmar inte gör kroppen gott... duktigt pucko, verkligen!  


Så nu har Blåyge stått över 3 dagar, måttligt irriterad över det. Han får stå ute tills ikväll istället när syster ska ta in de gamla djuren. Runt 20-tiden nånting då, bättre än ingenting efter att han har gått in ganska tidigt pga det där äckligt blöta som har kommit ner från skyn i duktig fart de senaste 2 dagarna.


Imorgon ska vi ut, så är det bara! Så får han gå söndag istället. Kanske lika bra det också för ska nämligen till Umåker och sela ut 2 starthästar på lunchtrav och kommer nog inte hem förrän 18-tiden under måndagen, förmodligen inte allt för superfräsh för att träna en till häst. Fredag-söndag-tisdag-torsdag-lördag och sedan börja om på det gamla vanliga måndag igen så är vi ikapp. Helt ledig någon av dom dagarna också så det blir lämpligt.


Nu ska jag fortsätta läsa lite, ger snart upp. Trött i knoppen...  


Vacker Driva på jakt efter fågel

 

Av Susanne Jonsson - 17 oktober 2012 10:54

Det är iskallt och det spöregnar.


Ledig idag. Åka och mocka åt de 3 djuren. Ta in och borsta gamlingarna lite. Försöka dränera Blåyges hage lite om sambon kommer hem med några stövlar efter hans möte han är på. Har inga skor annars som står emot vätan. Bara några låga gummiskor men dom räcker inte i denna lera.  En framsko ska på han också. Lägger om träningen pga vädret och att det finns annat som bör göras idag.


Imorgon ska det bli sol så vi flyttar fram träningen torsdag/lördag istället för onsdag/fredag. Hade tänkte köra backar så är inte pepp att sitta och bli både blöt och kall i någon vagn idag. Hade det snöat på riktigt så hade det gått vägen.


Men först ska sambon komma hem, efter 12. Sedan är det dags att bege sig iväg!

Av Susanne Jonsson - 16 oktober 2012 17:38

Lagom road över dagen... sambon jobbar sista dagen på förmiddagspassen så han far runt 05.30 och jag mitt smarta pucko hade mercedesen till stallet igår men tog med mig volvonyckeln ut för att jag skulle ha en sak ur den bilen på parkeringen. Tog jag ur nyckeln ur mercan? Nä.... så sambon for iväg min bil/hemnyckel till jobbet som jag behövde när jag skulle åka hemifrån 05.50 för att ta ut de gamla hästarna och Blåyge. Och extranyckeln till volvon hade han såklart i sin arbetsjacka, den där karln som inte kan hänga upp nycklarna innanför dörren här hemma   


Så min välplanerade dag gick i stöpet direkt. Fick invänta sambon som fick åka från jobbet med min nyckel. Och vilket skitväder på det!!! Hemma var det +2 grader och iskallt spöregn! Jollan fick ha sitt fodrade innetäcke under övergångstäcket, ligger på minst 200g så hon gick ut med minst 300g fodrat täcke. Johan fick också sitt blårutiga övergångstäcke så han hade minst 200g. I Frånö var det 0-gradigt och snöblandat regn. Ut med en bal med hö så de hade mat under dagen.


Blåyge har ju tyvärr bara ett fleecefodrat regntäcke som "värst" förutom vintertäckena så han fick det. Massören skulle komma vid 14.00 så han skulle inte gå ute allt för många timmar. Iväg till jobbet kom jag 06.50 så jodå jag hann med ca 4 minuters försening utan att stressa i det mindre trevliga väglaget. Det blev såklart en massa snö närmare kusten.


Blev fler timmar än beräknat på jobbet men åkte därifrån 12.00 åtminstone. Mockade åt gamlingarna och gick ut med en bal till då jag såg från stallet att de hade dragit i sig allt, förmodligen hade de bara stått och ätit sedan de kom ut 6.30 Jollan klarade sig fint med sina täcken men Johan frös trots att täcket var torrt emot kroppen.  Så knatade in och hämtade hans 400g vintertäcke och bytte. Aldrig någonsin att man har fått täckat med vintertäcke i oktober.... men det blåste verkligen spiken och iskallt snö/regn på tvären!


Han såg betydligt nöjdare ut och slutade att skaka på bogen efter täckesbyte och mera mat. Lilla farbrorn, gamle gubbar ska inte frysa!


Blåyge hälsade mycket glatt när jag visade mig! Massören och uppfödaren kunde inte komma pga vädret och det förstår jag, inte trevliga att köra så pass många mil i detta skitväder! Fixade allt inne i stallet och tog in den lille, mycket nöjd över situationen då han frös lite lätt också. På med det fodrade innertäcket så gick det över snabbt. Fick komma in alldeles för tidigt i mitt tycke egentligen, vill att de ska vara ute så länge som möjligt men idag var det inte roligt helt enkelt. Insåg hur blött det egentligen blev, jag var inte ute mycket med min dunjacka men den började läka efter ett tag. När jag kom hem dröp det om den, hrm. Inte okej   


Hans täcke lär inte ha torkat tills imorgon så han får också gå ut med sitt vintertäcke om det nu inte tänker vara väder för att ha ett ofodrat regntäcke men det vågar man inte chansa på.... Imorgon ska han tränas så jag hoppas på bättre väder, slå på en framsko först och sedan blir det en tur framför vagnen. Mera backträning står på schemat! Önskar jag hade haft en annan hage åt honom, ser ut som en leråker. Må försöka gräva lite så det rinner av lättare, nu är det fullt med stora gropar där han har gått så vattnet samlas kvar. För övrigt gick han lite lugna galopprepor igår. Vissa blev bra och vissa inte, byter galopp både fram och bak hejvilt. Kan bero på att han är skolös på ena fram, kan ha berott på att rakbanan hade många vattenpölar mitt på vägen. Jaja inte hans bästa träningspass men han fick göra av med lite energi, trodde jag. Det var nämligen någon som stod och steppade i duschspiltan och hade energi till tusen när han fick sig en dusch. Hallåja lilla hästen, ptrooo!   


Idag hade jag faktiskt önskat att det var typ februari eller nått med -15 grader och strålande sol. Underbart... just nu känns det dock väldigt långt borta.   


Mina vackra Jollan en kylig januaridag

 

Av Susanne Jonsson - 14 oktober 2012 20:00

Söndagen spenderades i Sundsvall på Nordichallen. Officiell hundutställning.


Driva var lite loj överlag. Det var en domare och någon slags medhjälpare? Kanske en domare på upplärning? Ja jag vet inte riktigt, det var iaf 2 karlar som tittade. Den ena karln presenterade sig för Driva innan bedömningen och han gick bra, han liksom bara kom fram och sa hej, lät hon nosa och klappade och pratade snällt. Den andra domaren var också snäll men han smög lite för mycket med henne, då blev hon osäker och tryckte sig hårt emot mitt ben men hon backade inte undan åtminstone. Jag vet inte varför hon ska vara så osäker för män, aldrig hänt nånting men ja hon är väldigt feminim själv på ett mycket milt sätt så hon går helt enkelt bäst ihop med fruntimmer.


Och som jag har matat denna hund! Hon har alltid varit dålig att äta sedan hon lämnade valpstadiet, alltid lite för tunn och fryser så lätt. Köpte den festaste fodret som går att hitta på marknaden som uppfyller de kriterier jag vill ha och matat hon det som går. Ibland äter hon knappt nånting, ibland äter hon det man ställer fram utan att tveka. Var ganska nöjd över hullet men det visade sig att hon är faktiskt lite för tjock!   Eller ja mer "fettig" över revbenen, skulle kalla hon mer otränad. Har helt enkelt inte hunnit med att hålla henne så aktiv som förut när hon alltid var med när vi körde häst och red uteritter. Hon skulle ha burit sin rygg bättre om hon var i lite bättre form enligt domaren men hon får hellre vara såhär för nu fryser hon inte på en gång hon sitter stilla utomhus. Annars var hon "alldeles perfekt och jättesnygg hund" som han så trevligt uttryckte det.  


Så vi tog ändå hem det som gick. CACIB och BIR samt såklart ett Excellent i kvalitetspris. Hade stora förhoppningar på gruppfinalen men tyvärr en helt annan domare som inte ens gick fram till oss i uppsamlingsringen utan tittade bara när hon rörde på sig. Så jag förstod att det var tack och adjö i första urgallringen och mycket riktigt så blev det så. Kvar för placering blev en gordonsetter, röd setter, weimaran och en till ras jag inte minns. Överraskning va?   Men nöjd är vi ändå, hon fick en fantastiskt fin kritik, hennes bästa någonsin trots att hon för dagen inte var på "topp" när det gällde energinivån!   


"Vackert könspräglat huvud med fina linjer, vackert uttryck, utmärkta vackra ögon. Bra hals, överlinje & ansatt svans. Bra utvecklat bröst. Bra vinklar fram och bak. Bra benstomme. Rör sig utmärkt från sidan, fram & bak."


Slutvisningen

 


Lovord från domaren, han var inte så läskig när han inte skulle klämma på hon

 


Godis?

 


 

Av Susanne Jonsson - 13 oktober 2012 14:17

Jisses... fullt upp eller vad? Jobb, utselningar, hästar, hund, hinna sova därmellan osv.


"Ledig" i onsdags eller vad man ska säga, haha. Amanda hängde med ner till paddocken med Perssan. Blåyge hade mer eller mindre smådamp, det är helt sjukt vilken energi han har!   Tog en promenad ner då vi aldrig har gått åt det hållet, måste stå still innan man ska över Riks 90 och lite grävarbete och lite andra otäckheter. Han skötte sig bra när jag gick bredvid, lite tittig men knatade på duktigt. Väl i paddocken skrittade vi massor och gick över lite bommar och så innan jag funderade på att sitta upp. Ujuj vad han var yr i bollen, kom en litet "meeep" när vi vände upp emot utgången när Perssan var där uppe, han trodde nog mest att vi skulle köra galopprepor   Emot slutet slappnade han av lite åtminstone, i höger varv stod han emot mest men det är väl den där högerbogen som tar emot men till slut så gick han helt ok för att vara första gången.


Väldigt nöjd över skritten han faktiskt visar mellan varven, nog svårt att bara få ett litet stöd i bettet utan att han ska tölta iväg så nog gick det väldigt bra egentligen.  


Finpojken i stallet innan ritten

 


Något tappert försök att hålla svansen någorlunda lerfri... väldigt maskulint, haha!

 


Kortare filmklipp när han gick som bäst


Under fredagen gick han för sladden igen men den här gången 3 vändor. Alldeles lämpligt för när han hade tagit 1 så märktes det knappt. Efter 2:a vändan så började man antyda lite svett vid selen så vi tog en 3:e och då började det märkas att han fick jobba lite extra. Han fick upp flåset rejält och fick ta i lite till men var inte helt slut när vi var klar, bara sådär alldeles lagom jobbad. Han var då extremt nöjd efter jobbet, brukar alltid ha lite bråttom när vi går hem men nu gick han lika snällt hem som han gick upp till rakbanan   Nu börjar man se resultat av sladden, han skrittar i ett bra tempo med ÖVERTRAMP, det ni!   Ingen big deal tycker nog många men för en Blåyge är det faktiskt det, musklerna blir bara längre och längre vilket gör att kroppen mår bättre.   På tisdag kommer massören på besök, ska bli spännande och se om han har gjort några framsteg muskulärt sedan sist.


Man har världens bästa jobb när det är såna vackra dagar som igår. Uppe på en pigg varmblodstravare som susar fram i galopp i en lätt frostklädd natur. När lukten av svettig häst tränger fram och man får känna kraften av nästan 500 kg djur som exploderar i ren löplust, ja då vet man varför man älskar dessa djur!

 


Efter dagens arbete har jag en trött lurvig hund som njuter av sin bädd, kärlek till henne!

 

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4 5 6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16 17 18 19 20 21
22
23 24 25 26
27
28
29 30 31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Länka


Ovido - Quiz & Flashcards