tantgigant

Alla inlägg den 24 mars 2012

Av Susanne Jonsson - 24 mars 2012 18:59

Tina såg dagens ljus den 26:e maj 1992 på en liten gård i samhället Björås, någon kilometer utanför Herrskog, 2 mil norr om Kramfors. Modern Kilens Torina var en duktig märr som hade kapacitet men som inte riktigt ville visa det, hon vann vilket fall som 4 gånger och sprang in strax över 56,000 kr. Betäcktes som 8-åring 1988 och ut 1989 kom först Noble Lizette e.Noble Traveler som också vann 4 löp.


Kilens Torina

 


1991 kom "Tore" ut, eller Al Torino som han heter och bor sedan 2008 i Tyresö. Kom aldrig till start efter bekymmer med inkörningen.


Al Torino som 3-åring

 


1992 kom hans helsyster Tina Joe till världen och dom båda är efter den brune hingsten Al Joe.


Tina Joe som fölunge

 


Al Joe är född 1973 och dog 1997, 24 år gammal. Al Joe var en riktig slitvarg och startade hela 205 gånger och segrade 51 gånger, tog 47 andraplaceringar samt 36 tredjeplaceringar! Han var alltså topp-3 i hela 134 gånger och har en platsprocent på hela 65%, segerprocenten ligger på 25%. Tjänade totalt 2,049,395 kr.


Al Joe

 


Tina växte upp på gården och kom inte ut till start förrän som 6-åring 1998 och vann faktiskt sin debut. Hon startade därefter 55 gånger och tog 1 seger, 3 andraplaceringar och 6 tredjeplaceringar och tjänade totalt 74,650 kr.


Tina som 1-2-åring (?) bredvid kallblodstravaren Didobästa

 


Tina lämnade travlivet 2002 då hon var utleasad. Eftersom uppfödaren hade avvecklat sitt hästeri var Tina blev hon ensam kvar på gården när hon återkom så därför fick hon flytta upp till ett närliggande stall med flera andra hästar, bland annat tillsammans med Johan som också stod där. Hon var då ingen vacker syn och hade ett humör därefter, hon var rakt av fruktansvärt otrevlig och stressad.


  


Flyttade tillbaka till sin födelsegård där hon gick ensam. Där min kompis började sköta henne och så småningom rida hon mer och mer vilket inte var en enkel historia. Tina hade nämligen många egna idéer och var rädd både för det ena och det andra samt hade en stressnivå utan dess like. Men som många kanske känner till så är det hjärtat som styr när det gäller såna här djur och den 25:e november 2004 stod hon som ägare på den svarta faran.


Nybliven och lycklig hästägare, antingen oktober eller november 2004, här är Tina 12 år gammal

  


Dagar och år går fort, Tina var ingen enkel häst och har krävt mycket blod, svett och tårar för att få att fungera. Men det är den där innerliga kärleken som får en att kämpa på, att aldrig ge upp, för man ser den där hästen man såg genom all den där stressen och hysterin. Man utvecklar ett kärleksband som är starkare än allt annat. Tina hade turen att hitta en människa som var villig att lägga ner all den tid och energi som behövdes för att ge henne ett dugligt liv. Tina njöt av bra foder, hästkompisar och kärlek från sin egna människa. Den som fick henne att utvecklas till den häst hon blev, en vacker svart häst med livsglädje! Men fortfarande med ett hyffsat eget humör och idéer som man fick lära sig att leva med  


Tina fick vara kvar på jordelivet 7,5 år till. Från sommaren 2005 fram till hösten 2011 gick hon tillsammans med Johan och dom blev väldigt goda vänner, följde varandra i ur och skur. Jollan kom in i flocken november 2006 och även det fungerade bra. Vintern 2010 och emot våren 2011 började dock Tina bli ful i sina framknän och även hennes humör förändrades till mer irriterad i hagen och håglös vid motionering. Hennes ägare började jobba heltid i travstall och tiden räckte inte längre till. Tina var en häst som ville motionera ofta för att vara riktigt lycklig.


Hela sommaren 2011 fick hon bara gå och njuta av att vara häst med sin flock på bra beten och kom ut ibland på någon ridtur. Hösten 2011 flyttade hon ut på lösdrift där hennes ägare jobbade med 2 andra avelsston som hade varsin hingstunge vid sidan som hon direkt blev extramamma åt och hon tog på sig uppgiften att ta hand om och uppfostra och stortrivdes med livet! Hon levde upp och mådde bra. Våren 2012 blev det ena stoet dräktigt medan det andra gick dom och hade problem med en tand så hon skulle få vandra vidare till de eviga ängarna. Tina som fortsatt var bockbent i knäna fram men fortfarande var fullt friskt annars fick då gå samma väg efter en fin vinter. Hennes kvot var fylld här i livet och istället för att få flytta nånstans så fick hon följa sin nyfunna väns väg.


Tina lämnade oss alla berörda den 22:a mars 2012


 


Pernilla, du vet att du gav Tina ett fantastiskt liv och var stolt över att du orkade följa henne till slutet. Vi har otroligt många roliga minnen med våra hästar och det är dom vi ska komma ihåg.  Det första som dyker upp i mitt huvud är då den otroliga djupdykningen i ett snöfyllt dike, snörök, vit häst och vit ryttare   Och nu ska vi ha lite bildbomb till Tinas ära, svarta faran, svarta maran, Tinatant och Tinatok! Vila i frid du vackre


De bästa vännerna

           


Johan & Tina <3

             


Tina dressyrdebuterar 19 år gammal med mig på ryggen, vilken pärla!

 

Ge mig mat nuuuuu!

 


Jollan, Johan & Tina, morotsutdelning

             



Lycka med sin alldeles egna harmoniska häst, vintern 2011

   

Av Susanne Jonsson - 24 mars 2012 17:55

Motionering av båda hästarna idag med syster. Jollan kom in med två jämntjocka bakben igår och en annan fattade ingenting vad sjutton som hade hänt i denna hästkropp. Hon har aldrig varit tjock på det viset, bara i något enstaka ben och då har det haft en anledning så jag blev som fundersam vad detta kan bero på. Morgonen hade glömt hennes svansskydd hon har under natten då hon kliar sig lite lätt i svansroten men inte sjutton ska det påverka benen tycker jag. Linimenterade benen iaf, kan ha stått still i hagen också, vad vet man. Vid lunchtid idag var hon bara lite tjockare än normalt. Hovis kommer nästa onsdag så drog av hon den andra bakskon som satt kvar och låter hon gå utan tills han kommer, får vi hans klartecken då så kommer hon gå barfota bak redan nu. Har en liten spricka frampå tån vänster bak som han ska få kika på som får avgöra om hon får gå utan bak eller ej, dock tror jag det mesta av den försvinner när han verkar.


I veckan som var så tinade i princip nästan all is/snö bort som låg kvar på vägarna, trevligt att det går fort när det väl börjar!   Ser ut att bli extra tidigt betessläpp i år, ännu tidigare än i fjol om det fortsätter i den här takten.


Tillbaka till idag, tant gick för vagn 1 timme och hon trivs verkligen som körhäst. Piggelin och glad, var jättefin i rygg/kors och framförallt var bakbenen superfina och i sitt ursprungliga skick när vi kom hem igen   får linimentera ikväll igen och hoppas på det bästa imorrn att hon är lika fin då annars startar vi inte den där LD'n vi hade tänkt.


Johan red jag och usch så fin han är att rida på nu, Maria har gjort ett bra jobb med han i vinter och tragglat på med lättare dressyr och det märks. Satt och red på enhandsfattning som ett smäck i sadeln och bara myste emot slutet. Hela han var som en smör i solsken i sin 21-åriga kropp. Så vi bestämde att han också får följa med till ridskolan imorrn och starta LD   


Sista biten hem genom skogen bytte vi häst då syster var ridsugen    nu bör man smörja lite träns så dom ser ok ut inför imorrn. Johans sidepull som han får ha är inte använt på evigheter och därmed alldeles dammigt. Farbrorn går ju med egen utrustning när han startar på klubbtävlingar, vill inte ha bett eller kan ha någon bomsadel som sitter ens halvbra med den exteriörn   

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Länka


Ovido - Quiz & Flashcards