tantgigant

Alla inlägg under juni 2011

Av Susanne Jonsson - 11 juni 2011 19:01

Ja lite hastigt och lustigt ska vi iväg på turné med tanthästen imorrn, återkommer här i bloggen med vad vi var iväg på   

Av Susanne Jonsson - 10 juni 2011 10:29

Min häst får många smeknamn... igår fick hon heta Fröken Tjorv! Red en sväng i skogen med min "låtsassyster". Johan som har stått sedan betessläppet såg väldigt nöjd ut men lika snäll å go som vanligt, gick där och filosoferade så snällt   Tant började bra men sen blev hon lite speedad och tjorvade med bettet men det blev ordning på det också innan vi kom hemåt igen, tror hon har en massa energi som vill ut! Frågan är hur jag ska lyckas bli av med den nu när det är såhär varmt, kanske ta en galopptur och sedan ställa hon nere i ån och ta med en svamp innanför linnet eller liknande   


Ibland är det ganska krångligt att inte ha tillgång till stall när de går på bete men vi har fina beten istället som de får gå på till oktober. Det ger behändiga hästar också, de är vana att bindas upp överallt, eller bindas upp... just nu lägger jag grimskaftet över dragkroken på bilen bara   


Duktga djur!

Av Susanne Jonsson - 8 juni 2011 11:31

Del 2 i min lilla serie om framgångsrika travare/korsningar har vi stoet Halla. Det här stoet är nog den mest framgångsrika i mina ögon och varför kommer ni förstå!   


Den 16:e maj 1945 föddes ett brunt sto med stjärn på gården hos Gustav Vierling i Tyskland som fick namnet Halla, hon finns även registrerad som Sonnenglanz dock. Hennes pappa var den amerikanska travaren Oberst och hennes mor ett franskt travsto vid namn Helene vars stam ofta beskrivs som okänd men enligt uppgift är hon efter Ulan och undan ett anglonormandiskt sto. Halla skrivs inte som en ren travare utan är registrerad som ”Hesse”, vet inte riktigt vad det ska klassas som men det närmaste jag vet är väl Hessen, en tysk ras som jag inte har hittat när stamboken upprättades.


Halla tränades först till steeplechaser (hinderlöpare) innan hon blev upptäckt av den tyska olympiska kommittén som tyckte hon skulle användas till fälttävlan istället. Efter många ryttarbyten ansågs hon vara alldeles för svårriden och trots sin stora talang förblev hon resultatlös. 1951 tog den talangfulle tyska ryttaren Hans Günter Winkler över henne och blev också därefter ägare till hästen.


Hans Günter Winkler & Halla

 


Tillsammans hade de stora framgångar på hoppbanan och de hade redan vunnit VM en gång innan de tävlade i OS 1956 i Stockholm. Under första omgången så hoppade hästen av alldeles för tidigt och Winkler kastades upp i luften och landade tungt i sadeln igen och drog på sig en rejäl sträckning i ljumsken. Halla och Winkel var en viktig del av det tyska laget och han visste att om han drog sig ur så skulle de elimineras. Han red ändå i fruktansvärd smärta och styrde helt enkelt bara Halla dit de skulle så fick hon fixa det själv, felfri och snabbt kom de i mål med både guld till laget och individuellt!


Halla med det tyska laget -56

       


Fyra år senare vid OS i Rom 1960 ledde ekipaget det tyska laget till ännu en OS-seger! Tillsammans vann de totalt 125 hopptävlingar och Halla står faktiskt med i Guinness Rekordbok då hon är den häst som tagit mest OS-guld, 3 stycken för att vara exakt.

Hans & Halla 1959

 

Vid 15 års ålder pensionerades hon den 25:e oktober 1960 för att sättas in i avelsboxen. Hon lämnade 8 avkommor men ingen blev någon framstående stjärna som hon själv. Halla själv levde ett lugnt och fridsamt liv hemma hos Winkler och avled den 19:e maj 1979 med den smått otroliga ålder 34 år!

Halla & Winkler, två gamla kämpar

 


Hans & Halla's största meriter:

1954 – VM guld, Madrid
1955 – VM guld, Aachen
1955 – Vinnare av Hamburg Derby
1956 – OS guld, Stockholm, individuell
1956 – OS guld, Stockholm, lag
1957 – Grand Prix vinnare, Aachen (CHIO)
1958 – EM brons, Aachen, individuell
1958 – Vinnare av Wiesbaden Grand Prix
1959 – Grand Prix vinnare, Rom (CSIO)
1960 – OS guld, Rom, lag


 


 


  


 

Av Susanne Jonsson - 8 juni 2011 09:29

Kommer ett inläg med nästa kända travare lite senare i eftermiddag, håll utkik!   


Hästarna vilade igår. Eller ja Johan har ju vilat ända sedan han släpptes på bete. Ska ta och rida honom lite lätt idag om han har lust, vilket jag tror   Red min gamle vapendragare Plexus igår på lektion, en riktig gammal räv är han allt och kommer inte riktigt underfund med honom i vänstervarvet då han verkar sitta fast rejält, lyckas in få honom riktigt lösgjord där vilket stör mig fruktansvärt för hela lektionen går åt att hon står emot trots att han nog egentligen inte vill. Fina gubben!


KM 2010, längning, så sjukt koncentrerad man kan se ut! Haha

 

Av Susanne Jonsson - 6 juni 2011 17:01

Jobbat en kortis idag. Åkte hem och red tanten därefter lite på plan. Inte lika sävlig och seg den här gången men fortfarande väldigt trevlig! Vill ogärna böja sig runt innerskänkeln mellanåt men tycker det känns bra mycket bättre än tidigare, i högervarvet har det tagit sig rejält och hon lägger knappt huvudet på sned längre i traven och går att ställa dit vi ska vilket vi hade jätteproblem med innan bölden, eller ja det är ju rättare sagt bogen som vi inte har fått på plats.


Nu är det vänstervarvet hon vill tippa in i och att tycker piloten ska hålla upp henne på innertygeln. Överlag har hon skött sig toppen idag! Trevlig i munnen och som vanligt en sjuhelsike arbetsmyra!


Blir lite full i skratt, jag är ju både lång och just för tillfället "mens-fet", ökar ganska exakt 3 cm i omfång under denna hääärliga vecka men ändå ser tant väldans stor ut   


         

Av Susanne Jonsson - 5 juni 2011 16:15

Fullt upp i helgen! Vi har haft hemmatävlingar i hoppning på klubben och såklart står man på banan både som funktionär och fotograf! Sett många fina hästar, höjden i en 0,80 klass såg klart trevlig ut också. Vill så gärna att tant skulle få träna mer hoppning.


Blev en liten längre uteritt idag med fokus på att sätta lite krav på tant. Har mesat runt länge nog faktiskt i rädsla av att hon ska bli upp i varv, nu sätter vi ribban lite högre ganska direkt efter att hon har stått för både kondition och styrkan finns kvar sedan tidigare.


Satt faktiskt bara och myste mestadels av ritten, hon är så otroligt lugn och harmonisk! Dock tog jag pelhamet idag med dubbla tyglar för att gardera mig. Flyttade mycket för skänkeln och filade på öppnorna. Någon bakdelsvändning fick vi till också samt ställningarna åt båda hållen. I traven var hon otroligt trevlig och lugn, ville bara ila iväg mellanåt men det gick både att samla traven och rida iväg hon i balans och takt i små ökningar. Öppnor genom kurvorna och flytta lite för skänkeln där också och samma lugn i sinnet, liksom hallå, är det min häst man ens sitter på!?   


Skrittade på långa tyglar genom skogen och svängde in på lägdan där och tog en galopp i vardera varv. Lite härjigare där till och från men galoppen mellan var fantastiskt istället, jättehärlig takt, energi och framförallt bärighet  


Ska se om jag kan få till en träning hemmavid med instruktören i veckan, så sugen!

 

Av Susanne Jonsson - 2 juni 2011 14:02

Ja halvblodsyndromet: Tanten går och äter dygnet runt, hon har blivit en aningens tjock, slö och vill äta hela tiden så fort hon kommer utanför hagen trots bra bete i själva hagen. Får släpa henne med mig henne vart vi än går och seg som kola att rida.


Nä nu är jag inte så seriös nej  Men det nämda stämmer väldigt bra just nu. Första seriösa dressyrpasset gjorde vi idag och nog går det seeegt vilket jag är så glad över, haha kanske inte många som blir glad över sånt men för tant är det ett stort framsteg att ens tänka i de banorna. Hon är fortfarande en duktig arbetsmyra men det går bara långsammare. Vi hinner med varandra och jag kan korrigera henne och hinna trycka till de små hjälperna som hon behöver för att komma till arbete utan att hon far i luften eller blir stark. Hämtade remontnosgrimman, den som hon knappt får på sig med sitt x-full huvud. har fått göra ett hål allra längst ut på remmen  Hon känns fortsatt bra på det 3-delade bettet, blev bara en aningens tung i traven mellanåt men inte stark åtminstone. Försöker att komma undan mellanåt genom att köra upp huvudet och tjaffsa men driver man bara in henne i ramen igen slutar hon. Så skoj att känna så mycket framsteg och skillnader, kanske har hon gått och stört sig bra länge på hovproblemet, det är ju som svårt att säga och inte ens vet. kunde svara på det om det påverkade henne nånting innan hon hovbölden uppkom. Jag tycker då att hon känns mycket mer harmonisk än tidigare.


    


Bakdelsvändning

 

Jag tror vi tappar lite skrittakt i slutet här

 

       

Testade lite halter som har varit tjorviga under en tid, hon tappar formen och "hittar" nått att titta på men idag stannade hon kvar och väntade på vidare instruktioner. Ja ja... det kändes bättre än vad det såg ut på bild, huvudsaken det   Seriöst så skulle jag behöva ny hjälm, nå nya ridbyxor å nå bättre läderchaps alternativt nå stövlar som skulle kunna tänkas passa mina knepiga ben. Ja ja, hästen går först i vanlig ordning *S*

 

Efter passet hittade vi på nånting mycket, mycket roligare tyckte tant! Härligt med en egen å att plaska i alldeles intill plan   

 

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Länka


Ovido - Quiz & Flashcards