tantgigant

Alla inlägg den 26 juni 2012

Av Susanne Jonsson - 26 juni 2012 22:04

Bomvidd - normal

17"


Åsikter?   


         

Av Susanne Jonsson - 26 juni 2012 19:22

Jag och syster diskuterade ett lustigt ämne häromdagen. Det här med att travhästar automatiskt blir nervöst lagda och hetsiga av att vara travhäst.


Jag och syster har 2 olika individer:


Annelie har stencoola Johan som finner sig i allt, inget skrämmer honom och man kan pressa honom till det yttersta i ridningen utan att han stressar upp sig, det är mer eller mindre så att man mer eller mindre får rida ihjäl sig för att få han att röra sig fortare än nödvändigt i dressyr t.ex Sen att han blir busig och pigg i t.ex hoppning har såklart inget med hans psyke att göra utan självklart ren glädje. Rörelser, höga ljud, musik, hysteriska/stressade människor ja inget rör honom i ryggen.


Jag har hyperkänsliga, lättstressade och lättpåverkade Jollan. Här räcker det med att bara tänka fel tankar och spänna sig i kroppen vid ridning för att det ska påverka henne, kommer man med en stressad energi går det raka vägen in i den hästen och har hon väl börjat härja upp sig kan det eskalera extremt fort. Hon spänner sig lätt för nya saker men är numera en riktig trygg och stabil häst. Dock har vägen varit lång tid som många vet.


Men nu till ämnet som vi diskuterade. De människor som inte känner Jollan har mer än en gång frågat eller antytt att stackars stressade travare som är så nervös från det gamla travlivet! Men vänta nu... Jollan har inte sett en travbana sedan hon var 5 år gammal då hon gjorde ETT kval och avslutade sin karriär lika fort pga små pålagringar i kotorna fram. Syster jobbade hos travtränaren hon stod hos på banan och Jollan var inte alls stressad, hon var lugn och trevlig och bra att jobba med. Men Johan som gjorde 27 starter och har pendlat mellan massor av olika tränare på kort tid, var ofräsh i kroppen och pressades förmodligen hårt för att få resultat, han är den mest harmoniska herren man kan hitta och så har han varit ända sedan uppfödaren fortfarande ägde honom.


Varm/kallblodstravarna är toppatleter när de gör det jobb de är födda till och en häst som tränats sedan ung ålder med bra kondition och snabba farter i kroppen. De har tävlingsnerver, de vill springa, de vill gärna vara först, de kan anses yra och "nervösa" till skillnad emot en ridskolehäst som ser samma miljö i princip året om. När någon sedan ska ta dom från travbanan och göra ridhäst av dom så är nog största felet att vi ryttare ska tro att hästen ska acceptera det lugna och behagliga tempot vi vill rida i, princip omöjligt som nog många kan lista ut på en häst som tränat i många år att springa, vad är nu detta när någon börjar dra där uppe på ryggen? Det kryper i kroppen, att inte få utlopp för den energi och arbetslust de faktiskt besitter kommer ut på ett sätt - ett nervöst och hetsigt beteende. Travhästarna vill mer än ofta vara till lags oavsett uppgift och vid omskolning till ridhäst där den måste ändra hela kroppen och lära sig bära sig själv istället för att använda skjutkraften rör till det kan det bli för mycket innan den förstår uppgiften och bli stressad pga detta. Att själva galopparbetet kan bli oerhört stressande för en ridtravare säger väl sig själv?


Nu är det tyvärr många travhästar som faktiskt är nervösa och inte mår bra så som alla diverse raser och sporter. Men att skylla på travet som första anledning till en hästs beteende är helt fel. Får man en inblick i travlivet så är det så mycket annorlunda. Jag ser välhanterade harmoniska hästar som är van sin omgivning, har sina människor som satsar helhjärtat på sina hästar, oavsett om det är gulddivisionen eller ett p21-lopp, lägger ut massor med pengar på en häst som kanske springer in någon matlapp ibland. Hästar som är så fantastiskt trygg i den miljö de vistas i. Sen att en häst har tävlingsnerver och kanske står och skakar hysteriskt innan lopp må så vara, även vi människor är olika innan prestationer, vissa är hur cool som helst och andra är fruktansvärt nervös. De starthästar jag jobbar med är alla olika individer, vissa står och filosoferar fullt påklädd för värmning/lopp trots full rulle i utselningsstallen medan andra är mer nervöst lagd.


Farbror och tant, 2 olika individer med helt olika förutsättningar, lika underbara båda 2   


   

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26 27 28 29 30
<<< Juni 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Länka


Ovido - Quiz & Flashcards