tantgigant

Alla inlägg under december 2011

Av Susanne Jonsson - 17 december 2011 09:00

Tycker synd om många hästägare... fast egentligen är det självförvållat så jag borde väl inte tycka synd om dom, är nog mest synd om hästarna kanske?


Denna rädsla för is!


Varför? Is är ett fantastiskt underlag då det sviktar mer än en grusväg året om. Hästen får mer fäste på is än på asfalt, sommar som vintertid. Denna fasa över is men låter gladerligen sina hästar gå på betonggolv i stallet som också är mycket halare än isen året om, speciellt med lite snö under hovarna så blir det som såpa. Ridning på is, förutsatt att man är utrustad med snösulor om det bildas snöklumpar, bjuder till ett fantastiskt ridunderlag. Is är dock som alla underlag slitande om inte hästen rids i balans, men det säger sig själv varför... Det går fortfarande travtävlingar på is för rent underhållande syfte, ute i Herrskog fanns det en välbesökt isbana varje vinter förr i tiden och det finns även tävlingar för islandshästar på isarna än idag.


Utrusta pållen med minst 4 brodd i varje fossing och snösulor så finns det inga hinder för ridning eller utegång i hagen. Saknar riktig isridning något så fruktansvärt mycket, värdelös vinter nu så ut på hästudden beger man sig inte förrän kylan har satt sig lite mer. Långgrunt visserligen men lika bra att vara på den säkra sidan, vill helst ha djupsnö också och träna i, förbannat bra flås ger det och allsidig träning och så är det vansinnigt kul förstås!   


Daniela och Johan tar sig en turbogalopp över isen!


Jollan i styrke- och konditionspass på samma ställe, ca -15 grader och strålande sol! Underbart! Skulle inte byta det här emot ett ridhuspass, aldrig någonsin! Svettigt värre var det emot slutet både för häst och ryttare ^^

   

Av Susanne Jonsson - 17 december 2011 00:31

Det snöar igen, ganska rejält, hoppet är väl det sista som överger människan va??


Gemerråååååå!

   

Av Susanne Jonsson - 16 december 2011 21:49

Kan någon förklara för min häst hur man ska uppföra sig vid igångsättning efter lång vila. Hon har väl vilat 1,5 månad och hunnit bli förskräckligt långhårig. Må se om jag kan klippa henne i mellandagarna här för sådär kan hon bara inte se ut, inte med hennes temperament heller, svettas för ingenting   


Skritten finns bara inte längre i gångartsregistret, flyttar jag henne för skänkeln hela tiden så kan hon bjuda på lite skritt. Fast hon känns ganska fräsig att rida på, det blir liksom trav på stället, trav, trav, trav, trav och så raka vägen in i halt om vi ska över någon väg, och sedan iväg i trav. Meeeen det är inte optimalt såklart, vill att hon ska kunna skritta lugnt och avslappnat som hon faktiskt kunde tidigare i höst.


Den 9:e januari kommer en duktig hästmassör/ET som vi har på jobbet också så hon riktigt får klämma genom henne. Sätter helt enkelt igång henne nu aktivt, det där med att skritta några veckor kommer nog göra tanthästen frustrerad. I den utsträckning underlaget tillåter då, just nu är det mest asfalt och is på småvägarna... den underbara snön vi hade 2-3 dagar regnade/blåste bort lika fort, less!   


Vi kör på lite själv till efter nyår, då får hon börja vara med på lite tisdagsträningar när jag hinner och lite mer privatlektioner.

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18
19 20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Länka


Ovido - Quiz & Flashcards